Gat in de weg


drie gebouwen

Nee, ik weet niet meer in welk land het was… ik kan me zelfs niet meer herinneren in welke documentaire ik het fragment ooit zag. Wat ik wél onthouden heb zijn de woorden van een ontwikkelingswerker bij een verlaten asfaltweg in een Afrikaans land. De man, die al in vele landen gewerkt had, wees op een gat in die weg. ,,Daar kun je veel uit opmaken… uit zo’n gat’’, vertelde hij. ,,Ik kan daar aan zien hoe het met een samenleving gesteld is. In het ene land denkt men: ach, daar rijden we wel om heen en als het gat op een dag te gevaarlijk wordt zetten we wel een bordje neer met daarop de tekst: ‘Pas, op. Gat in de weg.’ Kom je nou een paar jaar later op zo’n plek terug, dan kun je er donder op zeggen dat er een heleboel gaten zijn bijgekomen, met op den duur niet eens meer bordjes om je te waarschuwen. Maar er zijn ook landen waar zo’n gat snel gedicht wordt. Daar heeft men door dat één simpel gat in de weg het begin kan inleiden van veel méér ellende… niet alleen letterlijk, maar ook gevoelsmatig. De manier waarop wordt omgesprongen met een gat in de weg is dus eigenlijk een graadmeter voor de staat van een samenleving.’’
Waarom ik u dit verhaal vertel? Omdat ik dat gat in de weg tóch een beetje vergelijk met de manier waarop we in Dordrecht met gezichtsbepalende panden omgaan. Al meerdere malen schreef ik de afgelopen jaren over de teloorgang van drie bouwwerken, namelijk het Teerlink-pandje aan de kop van de Kalkhaven, de Kunstkerk aan de Museumstraat en het voormalige stoomgemaal ’t Vissertje aan de Loswalweg. Alle drie staan ze al té lang weg te rotten. Dat twee van die panden (Teerlink, Kunstkerk) inmiddels zijn aangekocht door projectontwikkelaars met mooie beloftes pleit de gemeente, wat mij betreft, niet vrij van verantwoordelijkheid. Een beetje meer gemeentelijke druk op de ketel moet hier toch mogelijk zijn, want anders hebben we hier straks te kampen met eh… drie héle grote gaten in de weg.

Afbeelding: Drie Dordtse panden die al té lang staan te verpieteren, v.l.n.r. het Teerlinkpand, de Kunstkerk en stoomgemaal ’t Vissertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s