Uitspraak


chemoursNu ben ik geen jurist, maar verstandelijk gezien begrijp ik de uitspraak wel. Als ik echter, náást mijn boerenverstand, óók mijn gevoel laat spreken dan kan ik u laten weten dat ik kook van woede. Kunt u mij nog volgen? Zo niet, dan leg ik het graag even uit: Chemours mag het omstreden stofje GenX van de bestuursrechter gewoon blijven uitstoten en lozen in lucht en water. De provincie en het drinkwaterbedrijf die om een absolute lozingsstop vroegen zijn gisteren namelijk door de rechtbank in het ongelijk gesteld. Waarom? Tja, waarom eigenlijk? Als ik het goed begrepen heb zit het eigenlijk als volgt: Chemours werkt (en ‘loost’ dus ook) al sinds jaar en dag conform alle vergunningen. Toen echter de ophef rond GenX ontstond hebben het drinkwaterbedrijf en de provincie in april vorig jaar een poging gedaan om die vergunningen als het ware aangescherpt te krijgen. Met die strategie hoopte men de uitstoot en emissie van GenX door Chemours, wellicht enigszins (of misschien zelfs wel helemaal) aan banden te kunnen leggen. De rechtbank heeft daar nu echter een stokje voor gestoken. Dit, zo zie ik het althans, onder het motto dat je tijdens de wedstrijd niet zomaar ineens de spelregels kunt veranderen.
Vanuit juridisch oogpunt is dat te billijken, maar gevoelsmatig voelt dat natuurlijk niet goed aan, want ondertussen kan Chemours, al beterschap belovend, dus gewoon haar goddelijke gang blijven gaan in een gevaarlijk pokerspel waarin uw en mijn leven de inzet zijn. Het is namelijk vooralsnog geheel en al onduidelijk wat op de lange duur een stof als GenX in een mensenlichaam zoal kan veroorzaken of, als ik het harder stel, kapot kan maken. Hoeveel mensenlevens heeft het destijds niet gekost voordat we er met z’n allen van overtuigd waren dat asbest dodelijk was? Leren we dan niks van onze geschiedenis?
Ik zeg gemeentes, provincie en waterleidingsbedrijf, haal uw juristen achter hun bureautjes vandaan en verzin een list. Het moet toch mogelijk zijn om de productielijn van Chemours, in afwachting van échte duidelijkheid over de effecten van GenX, op z’n minst tijdelijk stil te leggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s