Beloftes


Oude Beerpolder

Bent u wel eens in een distributiecentrum geweest? Ik was onlangs bij zo’n bedrijf op bezoek en het viel mij op dat ik in een immens grote hal bijna geen kip tegen kwam. ,,We runnen onze toko met ongeveer vijf mensen’’, legde de bedrijfsleider uit. ,,Meer mensen hebben we hier niet nodig, want zo’n beetje alles is hier geautomatiseerd. Het enige dat we nog met de hand doen is koffie zetten, maar dat komt omdat mijn compagnon een hekel heeft aan automatenkoffie.’’
Ik moest aan die woorden denken toen ik in mijn krant las dat de Raad van State groen licht heeft gegeven voor de aanleg van het bedrijventerrein Dordtse Kil IV. Hierdoor kan de gemeente nu starten met de voorbereidende werkzaamheden om een prachtige groene polder (op de westelijke Dordtse oever) bouwrijp te maken. Het college van b en w hoopt met de ontwikkeling van dit nieuwe bedrijventerrein de werkgelegenheid in Dordrecht een ‘push’ te geven, maar ik ben hier toch behoorlijk sceptisch over. Want stel dat er, conform dit streven, inderdaad grote distributiecentra naar dit eiland komen (wat ik op zich al betwijfel) dan kan dit, juist vanwege het feit dat dit soort ‘computergestuurde’ bedrijven met héél weinig mensen werken, nooit écht veel banen opleveren… misschien honderd, honderdvijftig hooguit, maar zeker geen duizenden. En bij zó’n relatief geringe ‘oogst’ denk ik: is dát het dan waard om daar 67 hectare natuur (lees 120 voetbalvelden) aan op te offeren?
Wat mij verder verbaast is het volgende: coalitiepartner Beter voor Dordt, een partij die op dit eiland groot geworden is met de belofte om ‘onze’ polders groen te houden… de partij dus die er destijds álles aan deed om te voorkomen dat er in de Zuidpolder woningen gebouwd zouden worden… ja die partij heeft er dus kennelijk geen enkele moeite mee dat de Oude Beerpolder straks – mocht het onverhoopt tóch lukken om die gewenste distributiecentra aan te trekken -volledig volgeplempt staat met grote grijze loodsen. Voor BVD vrees ik dat het permanente ‘reminders’ worden van de boodschap dat politieke beloftes een zeer beperkte houdbaarheidsdatum hebben.

Foto: Steven van Valen/Hanneke Rolloos (Buurtlink.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s