De lucht in…


skyline dordrecht

Hoogbouw… het kán zo mooi zijn, zoals in Rotterdam en Den Haag bijvoorbeeld. Dordt kent vooral veel lelijke hoogbouw die zeer doen aan ziel en ogen. Weet u trouwens wat nóg erger is dan lelijke hoogbouw? Saaie, emotieloze, ‘vlees-noch-vis’-hoogbouw.  Ja, ik weet het…  zó’n statement schreeuwt om uitleg. Bij deze dus.
In Dordt wórdt de komende jaren veel gebouwd. Dit vooral omdat er huizen bij moeten, als gevolg van schaarste op de woningmarkt. Daarbij komt dat dit gemeentebestuur een zogeheten ‘groeiambitie’ heeft uitgesproken. Waarom? Omdat een toekomstig Dordt met, pak hem beet 130.000 of 140.000 inwoners (in plaats van de ruim 118.000  die we nu hebben) nu eenmaal méér stad is… een stad namelijk met een steviger ‘fundament’ waar het gaat om voorzieningen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, cultuur, horeca en winkels. Dat levert  óók nog eens werkgelegenheid op, wat weer tot gevolg heeft dat jonge mensen minder snel geneigd zijn de stad de rug toe te keren. Dat doen ze momenteel namelijk massaal, waardoor Dordt het gevaar loopt op den duur een vergrijzende en krimpende gemeente te worden. En dus moet er gebouwd worden op een eiland met schaarse, door rivieren begrensde ruimte. De oplossing is hoogbouw en da’s best even wennen voor een stad waar de 65 meter hoge Grote Kerk zo’n beetje sinds mensenheugenis ‘baas’ was. Sinds het jaar 2000 is dat overigens de Sequoia-toren in Stadspolder, die maar liefst 6 meter hoger is dan de Dordtse Dom.
En nu het punt dat ik wil maken: we gaan op korte termijn veel en vaak ‘de lucht in’… ondermeer op en rond de Spuiboulevard en aan de Van Godewijckstraat, op de plek waar destijds het UWV zat. En nu weet ik heus wel dat we geen Rotterdam zijn, maar als we dan tóch voor hoogbouw gaan, laten we het dit keer dan goed doen: niet te gewoontjes, maar met lef…  een tikkie maf misschien, prestigieus ook voor mijn part, maar nu wél met visie en oog voor skyline. In Dordt is namelijk overduidelijk zichtbaar dat we tot dusver maar wat ‘aangerotzooid’ hebben.

Afbeelding: de skyline van Dordrecht… nu nog nagenoeg zonder hoogbouw.

Advertentie

2 reacties

 1. Dordt heeft in de laatste decennia van de vorige eeuw vooral “functioneel” gebouwd.
  M.i. uit krenterigheid….Fantasieloze steenwoestijnen laten ontstaan ( o,m. de Lijnbaan en deels in de Stadspolders).
  Het toenmalige Gemeentebestuur (vnl. PvdA) heeft ook veel gezichtsbepalende industriepanden laten slopen en er is saaiheid voor teruggekomen.
  Met heel veel moeite is het Energiehuis behouden om het te transformeren voor andere functies.

  Als je dan naar Den Bosch kijkt: veel van de fabrieksgebouwen hebben een creatieve nieuwe invulling gekregen en leiden een bloeiend bestaan. En voor uitbreiding in de polders de “Kasteelbuurten”, het Paleiskwartier en het Boschveld in samenspraak met bewoners en corporaties.
  Je hoeft het niet allemaal mooi te vinden, maar grijs en saai is het niet.

 2. De zgn. Spui-safari geeft toch bijzondere inzichten. Hier zijn heel creatie en verrassende plannen naar voren gekomen. Deze worden nu door de gemeenteambtenaren doorgerekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s