Gras


voetbal-achtergrond-met-voetbal-in-het-gras_1048-2173Terug naar gras. Het zou de titel van een mooi voetbalboek kunnen zijn, maar het is gewoon de droge constatering van een heugelijk feit. FC Dordrecht speelt vanaf komend seizoen weer op een heuse grasmat en toen ik dat bericht in mijn krant las, reageerde ik met een welgemeend en hardop uitgesproken: ‘Mooi.’
Nu ga ik vanaf deze plek geen debat aanslingeren over de voetbaltechnische implicaties van een dergelijke ‘overgang’, want daar ben ik simpelweg niet deskundig genoeg voor. En trouwens, die discussies zijn de afgelopen jaren al uitgebreid gevoerd door échte kenners en ik kan daar niks zinnigs aan toevoegen. Ik ben vooral blij met écht gras omdat ik vind dat je een wedstrijd (althans als je dat vanuit een stadion doet) niet alleen bekijkt en aanhoort, maar ook daadwerkelijk opsnuift. Kunstgras ruikt naar rubber… écht gras naar beloftes. Ik heb in het niet al te verre verleden een paar seizoenen achtereen de perskamer van de lokale FC mogen bestieren en ik keek destijds altijd weer uit naar de vrijdagavond en dan vooral naar dat moment dat ik, een uurtje voor de wedstrijd, even héél dicht bij (en soms zelfs op) die versgemaaide en nét besproeide grasmat mocht staan. Die geur gaf me een gelukzalig gevoel, vergelijkbaar met een schoon bedje, een opgeruimde keuken of een vers krantje op de deurmat. En ja, ik weet het… het krakkemikkige stadionnetje aan de Krommedijk is hard aan renovatie toe (dat gaat ook stapsgewijs gebeuren) en is niet het mooiste stadion van Nederland, maar tot voor enkele jaren geleden had het in ieder geval nog wél die unieke charme dat je het gras, zelfs vanaf de tribunes, daadwerkelijk kon ruiken. Het wordt overigens een zogeheten ‘hybride’ mat, hetgeen betekent dat er ongeveer 7 procent aan kunstvezels tussen de echte sprieten zit, maar geloof me, daar merk je helemaal niks van en heeft als voordeel dat het veld ook bij mindere weersomstandigheden prima bespeelbaar blijft. FC Dordt is overigens in goed gezelschap, want 15 van de 20 clubs in de Engelse Premier League spelen al op een hybride mat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s