‘Lastige’ pers


press3De gemeenteraad van Zwijndrecht vergaderde achter gesloten deuren over een incident dat zich onlangs afspeelde op het rangeerterrein Kijfhoek. Toen ik dat las dacht ik aanvankelijk nog even aan een grap… het tocht daar zeker in de raadszaal op de kale koppetjes van een paar oudere plucheplakkers en dáárom moeten de deuren natuurlijk dicht. Maar nee hoor, het wás geen grap. Die ‘lastige’ pers werd vriendelijk verzocht de vergaderzaal te verlaten en de dames en heren van de Zwijndrechtse raad gingen in het geniep verder. Dit alles op verzoek van burgemeester Dominic Schrijer, onder het motto: alleen zó kunnen we zelf uitmaken wat er wel of niet in de media komt.
In mijn fantasie zie ik Recip Erdogan en Kim Jong-un al druk ‘googelen’ op Zwijndrecht. ,,Kijk, dáár in Holland beginnen ze het eindelijk een beetje door te krijgen. Zo zie je maar… wij doen het hier zo slecht nog niet.’’
Wacht even… Dominic Schrijer? Da’s toch die man die een tikkie allergisch is voor journalisten? Die conclusie trok ik vier jaar geleden al eens op deze plek, nadat ik een interview met hem had gelezen in het blad Binnenlands Bestuur. Schrijer was destijds zojuist als wethouder ‘afgeserveerd’ in Rotterdam en stond op het punt burgemeester van Zwijndrecht te worden. In dat vraaggesprek, aan de vooravond van zijn beëdiging, liet hij het volgende optekenen: ‘Voor de omgangsvormen en de besluitvorming in de raad is de afwezigheid van de pers een godsgeschenk.’
Nu vind ik de bijna vertrekkende Schrijer (hij stopt al na één termijn) best een aardige man hoor, maar tóch begint mijn bloed te koken bij een dergelijke beknotting van persvrijheid. Geloof me, ik kan het prima hebben dat hij kritisch is op de media. Dat mag natuurlijk… wij (journalisten dus) zijn immers ook kritisch op ‘onze’ bestuurders en zeker niet feilloos. Maar de pers buitensluiten gaat me toch écht te ver, aangezien ik heilig geloof in de controlerende en informerende functie van de media in een transparante en democratische samenleving. Maar persvrijheid is kennelijk een vies woord in Zwijndrecht… of moet ik zeggen Pyongyang IJsselmonde?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s