Rouwcentrum


Orchis_handEen buurt in Sliedrecht klaagt over de komst van een rouwcentrum aan de Valkweg en doet dat met een héle slappe smoes over eventuele verkeershinder. De naastgelegen basisschool De Wilgen protesteert (nóg slapper) met het argument dat je de broze kinderzieltjes niet dagelijks mag confronteren met zoiets ‘verschrikkelijks’ als de dood.
De gemeente trapte er niet in – althans niet in dat verhaal van die verkeershinder – en gaf het rouwcentrum, conform het bestemmingsplan, gewoon toestemming om zich alhier te vestigen. Terecht volgens mij, in álle opzichten.
Op de website van De Wilgen lees ik dat de Sliedrechtse school haar leerlingen vooral verdraagzaamheid en respect wil bijbrengen. Maar zijn dat dan slechts woorden? Dit is nou juist een uitgelezen kans om wat je met woorden belijdt ook in de praktijk toe te passen, want ja er gáán nu eenmaal mensen dood (óók in Sliedrecht) en ja, die mensen krijgen logischerwijs een respectvolle uitvaart. En nee, daar hoef je kinderen natuurlijk niet voortdurend mee te belasten, maar je kunt er wél gewoon met ze over praten. En trouwens… het is nou óók weer niet zo dat die kindjes vanuit hun lesbankjes de hele godganse dag zitten uit te kijken op rouwstoeten en huilende mensen. Goed, het bedrijf ‘begeleidt’ zo’n honderd uitvaarten per jaar, maar dat soort gebeurtenissen spelen zich vooral binnen af. Overigens is een simpel muurtje of gewoon gaas met klimop tussen school en aanstaand rouwcentrum genoeg om die twee ‘werelden’ zo nodig volledig van elkaar gescheiden te houden.
Op de website van het rouwcentrum (Orchis) lees ik een tekst van directeur/uitvaartbegeleidster Thea: ‘Naast het verdriet, zie ik de meest mooie voorbeelden van liefde, hoor ik de mooiste herinneringen en zie ik mensen steun zoeken bij elkaar. (…) De dood laat ook zien wat belangrijk is in het leven. Mijn advies: neem niets als vanzelfsprekend en wees dankbaar vóór en zuinig óp wat je hebt.’
Ik zeg: nodig Thea uit om op De Wilgen eens een paar gastlessen te verzorgen. De kinderen zullen haar, in tegenstelling tot ouders, omwonenden en schoolbestuurders, ongetwijfeld wél begrijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s