Wantij


jetDe emotie ergernis mag nooit een permanente drijfveer voor een columnist zijn. Elke dag ergernis zou mijn dagelijkse plekje in deze krant immers een wel héél hoog zuurgehalte verschaffen en ik vrees dat u als lezer dan snel zult afhaken onder het motto: nu heb ik het wel gehad met die ouwe brombeer. Het is misschien een wat lange omhaal van woorden om te komen tot deze column, die dit keer wel degelijk uit ergernis voorkomt… ergernis namelijk over zoveel maritieme lompheid op het Wantij.
Laat ik beginnen bij het begin: lange zomeravonden breng ik graag en vaak door op de Wantijdijk en dan het liefst samen met lief en Blafmans. Ik vind de veelzijdigheid aan recreatieve bedrijvigheid op en langs het water prachtig: er wordt op de dijk volop gesport door fietsers en hardlopers, die (meestal) keurig rekening houden met de wandelaars aldaar; de jeugd verzamelt zich rond de Amaliabrug om te zwemmen en te zonnebaden en honden zwemmen er vrolijk mee. Op het water zie je soms prachtige boten en bootjes die (meestal) rekening houden met de roeiers, wier skiffs nu eenmaal makkelijk vol water lopen als de golfslag, als gevolg van lomp vaargedrag van onervaren of onnadenkende waterrecreanten, wat ál te heftig wordt. Het zal u zijn opgevallen dat ik twee keer het woordje ‘meestal’ gebruikte. Het gaat namelijk wonderwel vaak goed, al zie ik het, voorál op het water, de laatste tijd toch steeds vaker fout of bijna fout gaan. Lomperiken in jetski’s en speedboten scheren hier namelijk met véél te hoge snelheid over het Wantij, waarbij ze de roeiers letterlijk tot hozen dwingen en het leven van zwemmers (er wordt alweer veel geoefend voor de City Swim) en honden ernstig in gevaar brengen. Volgens mij is het toch écht niet toegestaan om hier harder dan 9 kilometer per uur te varen en nu weet ik wel dat de waterpolitie natuurlijk niet overal tegelijk kan zijn, maar ik heb de indruk dat de asociale ‘hersenlozen’ op het Wantij nu al weken achteren nagenoeg vrij spel hebben. Het is hier gewoon wachten op het eerste grote ongeluk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s