Afschepen


boos op telefoonBeschikt u nog over een vast telefoonnummer of belt u tegenwoordig alleen nog maar mobiel? Toen ik, ergens halverwege de jaren tachtig, het ouderlijk huis definitief verliet en ik mijn eerste, piepkleine huurhuisje betrok, kreeg ik van de PTT een fraai, want makkelijk te onthouden telefoonnummer ‘toegeworpen’ en dat nummer (sinds 1995 met een 6 ervoor) heb ik, vijf verhuizingen later, nog altijd. De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af… waarom eigenlijk? Want wie belt me, behalve mijn moeder en een enkele vage kennis, nou nog op dat vaste nummer? Dat zal ik u zeggen… tot voor enkele maanden geleden bijna helemaal niemand, maar tegenwoordig (en dan voorál tegen een uurtje of elf ’s ochtends én rond etenstijd) héél veel telefonische colporteurs. Da’s vast een gevalletje ‘eigen schuld, dikke bult’, denkt u nu misschien, maar geloof me… ik heb dat bel-me-niet-register al zo lang ik me kan herinneren op standje ‘val-me-niet-lastig’ staan, maar kennelijk is het systeem toch niet helemáál waterdicht. En nu kom ik tot mijn punt. Ik ben namelijk een hele slechte ‘afscheper.’ Hoe dat komt? Tja, misschien heeft het wel iets met mijn werk te maken. Als journalist ben ik immers gewend om mensen geduldig aan te horen en ze, tijdens een gesprek, ook nog eens van verbale ‘voorzetjes’ te voorzien met als doel tot een helder gesprek en een dito verslag te komen. Bij telefonische colporteurs moet je dat nou juist nét niet doen, want voor je het weet zit je op een doordeweekse avond ietwat overspannen op de 88-ste rij bij The Lion King met een 3-jarig energiecontract van een duistere leverancier in je kontzak. Mijn vrouw is een hele goeie afscheper: al bij de eerste ademhaling van de colporteur aan de andere kant van de lijn slingert ze er al een glashelder, maar tóch nog uitermate beleefd uitgesproken ‘geen interesse’ tussen en legt dan zonder scrupules de (denkbeeldige) hoorn op de (denkbeeldige) haak. Ik wou dat ik dat kon. We eten namelijk al drie maanden stroopwafels, ik loop voor lul met die K3-sokken en morgen moet ik alwéér naar de Efteling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s