Stadsfeest


big rivers 2018

Na twintig jaar én een vrijdagavond Big Rivers durf ik te concluderen dat het festival vandaag de dag, meer dan ooit tevoren, een feest voor iedereen geworden is: voor jong, oud en middelbaar, voor alto’s en emo’s, voor hippies, hipsters en hip-hoppers, voor ‘straight edgers’ en dwarsliggers. Big Rivers is in de loop der jaren zóveel ‘breder in aanbod’ geworden – er is dit keer zelfs een dance-podium op het Bagijnhof – en iedereen vindt wel iets van zijn of haar gading. Het podium naast de Grote Kerk trekt bijvoorbeeld vooral publiek dat zin heeft in een avondje ongecompliceerd feesten en mee-zingen. (‘Waar zijn die handjes? En nu allemáál tegelijk!’). Niks mis mee hoor… lekker zelfs.
De echte ‘muziekfrieks’ (‘Wauw, die bassist is zóóó heavy’) kwam je altijd tegen bij het Stadhuis (waar nu het eetplein is), het podium op de Vismarkt ‘lonkt’ vooral hipsters en ‘youngsters’ en bij Merz tref je nog altijd veel publiek dat tóch al van plan was naar Merz te gaan: ‘Hé wat leuk… live-muziek. Is er een festival gaande of zo?’
Bij Finn’s, waar singer-songwriters het publiek toezingen vanaf het balkon, is het bijna mediterraan romantisch. Deze prachtplek, met de rivier én de Nieuwe Haven als achtergronddecor, is inmiddels hét rustpuntje van Big Rivers geworden. En nee, al die andere podia ben ik niet vergeten hoor, maar er schoot ineens een gedachte door mijn hoofd die ik graag met u wil delen. Ik vind namelijk dat Big Rivers, dat ooit begon als een muziekfestijn voor bluesliefhebbers, zo prachtig is uitgegroeid tot hét ultieme stadsfeest van Dordrecht. Afgelopen winter was ik voor een korte vakantie in de omgeving van Venlo. En nu vier ik zelf geen carnaval, maar de aanstekelijke sfeer van onderlinge solidariteit en liefde voor de ‘eigen’ stad die, in aanloop naar het Venlose ‘Vastelaovend’, zo voelbaar is, durf ik zonder overdrijven te vergelijken met de sfeer in Dordt tijdens Big Rivers. Het festival en mijn stad zijn als het ware in elkaar ‘versmolten’ geraakt. Zoiets kun je niet ‘plannen’… zoiets ontstaat en je voelt gewoon dat het klopt.

De foto is afkomstig van de website van Big Rivers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s