Kapitein


energiehuis-dordrecht (1)

Dit wordt een lastig verhaal. Waarom? Omdat het hele Energiehuis ‘een lastig verhaal’ is. Want dáár wil ik het met u over hebben vandaag: over het zieltogende Energiehuis en over de vraag of je daar nu wél of géén geld in moet blijven steken. Dát is namelijk wat het college van b & w de komende jaren wil doen om dit ‘cultuurpaleis’ van de ondergang te redden.
Zoals u ongetwijfeld weet gaat het niet bepaald denderend met het Energiehuis. Zo zijn er diverse ‘theatertechnische’ zaken niet in orde (iets met licht en geluid), één van de tribunes is ondeugdelijk, er zijn problemen met de klimaatbeheersing, ‘mede-bewoner’ ToBe zakte er als een kaartenhuis in elkaar en Bibelot , hoewel goed bezig, ‘draait’ nog altijd niet naar volle tevredenheid. Het is een menukaart dat als hoofdgerecht ‘pech’ aangeeft, al is het wél pech met een sausje bestuurlijk wanbeleid er overheen. Nu is de hamvraag: blijven we er geld in pompen of laten we het hele zakie de grond in zakken? De vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden. Alle miljoenen-investeringen die hier al gedaan zijn, zakken dan mét dat Energiehuis mee de grond in en da’s natuurlijk pas écht ‘zondegeld.’ Als je, pak hem beet, vijf keer gezakt bent voor je rijbewijs dan zeg je niet: ‘Weet je wat? Laat maar helemáál zitten. Nee, je gaat tóch weer voor de zesde keer op, want anders was een ‘waste of time and money.’
En ja, ik weet het… er zal de komende jaren veel ‘bijgelapt’ moeten worden om ‘de droom’ in leven te houden, maar geloof me, over een jaar of tien zeurt daar niemand meer over. Ik hoor althans geen Schapekop meer mekkeren over de restauratiekosten van Kunstmin en het Dordrechts Museum; we zijn met z’n allen ‘schapetrots’ op ons prachtige, massa’s toeristen trekkende museum en we zitten (zo blijkt uit de kaartverkoop) maar ál te graag in onze ó zo fraaie verbouwde schouwburg. Met het Energiehuis komt het ook wel goed, alleen denk ik dat deze ‘megatanker’ één heuse kapitein met zeebenen én een goed businessplan nodig heeft.

PS. Ik kan geen fotograaf ‘herleiden’ van de foto, behalve dan dat ik ‘m  aantrof op http://www.078vandaag.nl. Die bron vermeld ik desgevraagd graag.

Eén reactie

  1. Het is niet alleen bestuurlijk falen maar ook de onmacht van de drie directies van Kunstmin, Bibelot en ToBe om beter samen te werken en een meerwaarde aan het Energiehuis te geven. In het begin was er zelfs een vrouwelijke kapitein aan het roer maar die moest al vrij snel het (zinkende) schip verlaten. Stel je nu alsnog een nieuwe kapitein aan dan komt er weer een flink bedrag bovenop wat er nu al extra wordt uitgetrokken. deze kapitein moet dan wel van goeie huize komen om de zittende stuurlui tot een betere samenwerking te bewegen. De vraag is waar vind je zo’n inspirerende duizendpoot en zijn die er nog wel ? Het Energiehuis blijft een tamelijk ongezellige sfeerloze kolos dus alhoewel als muziek- en theaterliefhebber kom ik er eigenlijk vrij zelden evenals velen met mij. Liever ga ik naar de Jazzsoos, tegenwoordig Muziekpodium DJS geheten of naar het oude Kunstmin. Ik denk ook dat Dordt eigenlijk het publiek ontbeert om dit moderne cultuurpaleis te frequenteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s