Afstand


skyline dordrecht

Dordt wordt op het gebied van cultuuraanbod te veel een lappendeken… de cultuurbolwerken liggen te ver uit het stadshart en onderling te ver van elkaar verwijderd. Nee, dat zijn niet mijn woorden, maar het is de strekking van een aantal reacties die ik ontving naar aanleiding van mijn column over het zieltogende Energiehuis. Daarin wierp ik de vraag op of je de komende jaren nu wél of juist géén extra geld moet blijven steken in dit ‘gedroomde’ project dat zo moeizaam van de grond komt. Nu ga ik die discussie niet twee keer achter elkaar voeren, dus voor mijn visie daarop (ik ben vóór ‘tandenknarsend’ doorgaan met investeren) verwijs ik u graag naar mijn column van gisteren. Waar het mij nu even om gaat is het verhaal van die lappendeken. Het is inderdaad waar dat de ‘cultuuraanbieders’ in Dordt (bioscopen, theaters, muziekpodia, musea, galeries, monumenten) behoorlijk verspreid over de stad liggen. De vraag is of dat nou daadwerkelijk een probleem is. Ik denk het niet… althans, áls Dordrecht in de komende decennia inderdaad die gehoopte groei naar, laten we zeggen, 140.000 inwoners weet te bewerkstelligen. De stad wordt daardoor nauwelijks groter in omvang (we blijven immers een eiland) maar er ontstaat wél een groter potentieel aan ‘cultuurpubliek’. Onze beleidsmakers moeten er dan tegelijkertijd óók nog eens in slagen opleidingen op HBO- en universitair niveau binnen te halen, want een groter aanbod van opleidingen en in het kielzog daarvan ook van banen ‘op niveau’ zorgt er voor dat jonge mensen de stad niet al te gretig meer verlaten. Dát is namelijk momenteel wel degelijk het geval. Die jongeren trekken overigens veelvuldig naar ‘hip and happening’ Rotterdam… een stad waarbij die geografische  ‘spreiding’ van cultuur- en horeca-aanbod kennelijk geen enkel probleem is. Rotterdammers hoor je nooit zeuren over het feit dat de bioscopen, theaters, musea en kroegen zich niet allemaal binnen één vierkante kilometer bevinden. In het veel kleinere Dordrecht kan die onderlinge afstand tussen de ‘aanbieders’ volgens mij dus nooit een écht probleem zijn. Want wat is nou uiteindelijk een stadscentrum? Niet meer dan een gevoel toch?

PS. De afbeelding heb ik ‘geleend’ van de website van het Van der Valk Hotel Dordrecht: http://www.vandervalkhoteldordrecht.nl/en/packages/citybreak-arrangement/

 

 

2 reacties

  1. Dordt moet helemaal niet groeien. 118.000 is genoeg. We moeten niet hipper willen worden met nog meer terrassen en koffie winkels. Het moet hier een goed bewaard geheim blijven, zodat mensen nog wat te ontdekken hebben. En dat je ’s avonds nog lege straten hebt ipv overal toeristen en volle terrassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s