Buddingh’


buddinghOver ruim een week zou Kees Buddingh’ honderd jaar geworden zijn en héél toevallig zit ik alweer een maand of twee ‘tegen hem aan’ te kijken. Nou ja, tegen zijn foto dan… op de cover van een boekje dat ik in juni voor de prijs van één euro aanschafte op de Terschellingse Boekenboerderij. Dat boek uit 1986, samengesteld door onder andere de ook al overleden Dordtse ‘literatuurbewaarder’ Joop van Halen (de andere samenstellers zijn Ares Koopman, Roel Leentvaar en Wim de Vries) is een ode aan Buddingh’, ter gelegenheid van, of beter gezegd, ter nagedachtenis áán diens overlijden in november 1985.
Deze uitgave, getiteld ‘Een stem om niet te vergeten’, herbergt óók een cassettebandje met door de schrijver/dichter zelf uitgesproken gedichten. Dat bandje is ook de reden dat het boek al zo lang op mijn bureau stond, want ik was op zoek naar een cassetterecorder. Ik wist dat ik er nog ergens een had liggen, maar ik kond dat ding nergens vinden. Totdat ik in mijn schuur mijn ouwe antwoordapparaat (uit de jaren tachtig) vond… een nogal lomp ding dat, zo realiseerde ik me ineens, eigenlijk ook een cassetterecorder is. Kortom, apparaat afgestoft (30 jaar stof), bandje uit het doosje gehaald en ja hoor… daar klonk het lijzige stemgeluid van de ‘Dordtse Chinees.’ Ik voelde mij even als de schrijver zelf die in een van zijn gedichten zo vergenoegd constateert dat ‘het deksel van een middelgroot potje Marmite precies past op een klein potje Heinz Sandwich Spread.’
Toen ik het boekje doorlas kwam ik daarin een fraai afscheidsgedicht van Willem Wilmink tegen. ‘We hebben Kees Buddingh’ ter aarde besteld op een zeldzame winterse dag. Er werd nog wat over zijn leven verteld, waarbij je veel mensen huilen zag. Vrouwen en mannen, zelfs een enkele heer, huilden. Maar ’t was geen somberheid, want we wisten: Kees Buddingh’ is er niet meer, maar niemand is hem helemaal kwijt.’
In de blauwe kamer van de bibliotheek wordt de honderdste ‘verjaardag’ van Buddingh’ op 7 augustus gevierd en herdacht. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Aanvang: 20.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s