Jumelages


partnersteden.jpg

Stedenbanden… ze gaan een beetje over de hoofden van Dordtenaren heen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste inwoners van deze stad nauwelijks op de hoogte zijn van het feit dat ‘we’ al sinds jaar en dag formele vriendschapsbanden onderhouden met Britse Hastings, het Duitse Recklinghausen, het Bulgaarse Varna, het Zuidafrikaanse Dordrecht en het Kameroenese Bamenda. En dát leidt natuurlijk tot de welbekende discussie die we zo’n beetje om de vijf jaar op dit eiland voeren: moeten we nou wél of niet doorgaan met deze, kennelijk té onbekende ‘jumelages’ die de gemeente (ondanks een recente bezuiniging) uiteindelijk toch nog altijd een kleine anderhalve ton per jaar kosten? Uit een enquête over gemeentelijke bezuinigingen (in 2013) kwam naar voren dat driekwart van de vierduizend ondervraagde Dordtenaren het geen ramp zou vinden als we er een punt achter zetten. Natuurlijk moet je de uitkomst van zo’n onderzoek serieus nemen, al zou ik het persoonlijk tóch jammer vinden als we de banden met de vijf genoemde gemeentes daadwerkelijk zouden verbreken. Daarbij moet ik eerlijkheidshalve wél opbiechten dat ik met vier van de vijf partnersteden persoonlijk niet zoveel heb. Alleen op Hastings in Engeland werd ik (nadat ik voor deze krant verslag deed van een gemeentelijk bezoek aan deze Engelse kustplaats) ooit verliefd en dat is nooit meer helemaal overgegaan. Nu hoeven stedenbanden natuurlijk niet per definitie louter geld te kósten: in sommige gemeentes gaat men al véél verder dan uitwisselingen op cultureel en sportief gebied. Daar hebben de contacten steeds meer een zakelijk karakter gekregen. Ik heb trouwens begrepen (maar krijg het niet bevestigd) dat er in de loop der jaren op maritiem gebied (‘businesswise’ dus) inmiddels óók het een en ander ontstaan is in ‘onze’ relatie met de Bulgaarse havenstad Varna.
Nu even terug naar Hastings… daar waren de voormalige Dordtse wethouders Willy Verbakel en Cock Sas ooit op werkbezoek, vergezeld van een ambtenaar die Dick heette. Nog altijd vraag ik me af of er in de lokale krant (The Hastings Observer) destijds een artikel heeft gestaan met daarboven de wat eh… lullige kop: ‘Cock, Dick en Willy visit Hastings’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s