Synoniemen


"That reminds me - 'Free Willy' is on TV tonight!"Ik schreef er al eens eerder over… over ouderwetse en soms oubollige woorden en uitdrukkingen die wij, de schrijvende pers dus, nog wel eens uit de archiefkast halen bij gebrek aan een modern synoniem. Waarom ‘we’ dat doen? Tja… als je in een nieuwsberichtje, bestaande uit vijf regels, keer op keer hetzelfde woord gebruikt, dan wordt zo’n stukkie al gauw wat saai en voor de lezer misschien wat ál te taai. En dus wordt een auto vaak ‘omgedoopt’ tot voertuig, een boot tot vaartuig en een agent tot diender. En als de die diender dan óók nog eens een bonnetje (boete, prent) uitschrijft krijgt hij of zij geheid een keer de eretitel verbalisant.
Nog meer voorbeelden? Wie een kroeg runt of ‘bestiert’ is aanvankelijk een kroegbaas of een horeca-exploitant, maar drie zinnen verderop geheid een uitbater; een supermarkt krijgt meestal het predicaat grootgrutter, een burgemeester (mits man) wordt al snel burgervader en als je oud bent dan ben je een bejaarde, een senior, een grijsaard of – en die vind ik écht niet kunnen – ‘een oudje.’ Het meest ergerlijk vind ik dat malle verzinsel voor een autobestuurder die te veel gedronken heeft, ofwel ‘te diep in het glaasje keek.’ Ooit heeft eens iemand verzonnen dat je veel tijd en ruimte in je nieuwsbericht bespaart door zo’n ‘drankrijder’ aan te duiden als (ik krijg het bijna niet uit mijn toetsenbord) ‘alcomobilist.’ Bah, wat een trutwoord… net als ‘concullega’ trouwens… een uitdrukking die je nog wel een tegenkomt ter aanduiding van concurrenten die in dezelfde branche werken.
Eerder deze week werd in De Merwelanden een man door de politie (Hermandad, sterke arm) opgepakt (‘in de kraag gevat’) omdat hij, laten we zeggen, wat vrijelijk jongleerde en poseerde met zijn geslachtsdeel (jongeheer). Zo’n man, juridisch te boek staand als schennispleger, wordt in de krant meestal aangeduid als potloodventer. Een jaar of wat geleden riep ik u op om een wat eigentijdser synoniem voor dit soort ranzige tiepjes te bedenken en daaruit rolde de prachtige uitdrukking ‘snikkelverschrikker.’ Dat woord heeft de krant helaas nooit gehaald. nou ja… nu dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s