Merwedestraat


PerfumedImpartialCowrie-size_restricted

En wéér deed zich een ernstig verkeersongeluk voor op de Merwedestraat. Dit keer werd een scooterrijder (op de oversteekplaats bij de Jumbo) geschept door een té hard rijdende automobilist die vermoedelijk ook nog eens door rood reed. Op de sociale media wordt heftig gemopperd en geklaagd over deze ‘dodenweg’ die, ondanks een recente ‘renovatie’, door verkeersdeelnemers en omwonenden nog altijd als zéér gevaarlijk wordt ervaren. De kritiek aan het adres van het gemeentebestuur gaat soms misschien wat kort door de bocht, maar eerlijk gezegd begrijp ik de frustratie wel. Al in de jaren tachtig was ik een periode (7 jaar) werkzaam voor deze krant en ik kan me uit het blote hoofd twee handjes vol behoorlijk ernstige verkeersongelukken voor de geest halen die hier destijds plaats vonden. In de jaren negentig en in de beginjaren van de huidige eeuw werkte ik in Hilversum en reed ik dus zelf zo’n vijftien jaar achtereen minstens twee keer per dag met mijn auto over de Merwedestraat. Ik ergerde me destijds vooral aan het feit dat veel automobilisten de Rondweg in de late middag (bij het thuis komen, zeg maar) vaak verlieten in de ‘race-modus.’ Ik bedoel daarmee aan te geven dat de Merwedestraat door veel automobilisten werd (en kennelijk nog altijd wórdt) ‘aangevoeld’ en dus ook aangewend als een verlengstuk van de snelweg. De andere kant op – stad uit dus – ging het ’s ochtends nét wat minder gehaast, al reed het overgrote deel van de autoforenzen hier óók in de ochtenduren altijd structureel te hard. Overigens wil ik mijzelf hierin niet vrij pleiten want als jonge (en ongeduldige) automobilist had ook ik in die jaren op de Merwedestraat soms wel degelijk last van een eh… ‘zware’ voet. Het is natuurlijk geen excuus, maar de weg ‘leende’ zich hier voor en doet dat kennelijk nog steeds. Dáár zit hem volgens mij dan ook het probleem: ondanks alle goeie bedoelingen heeft de herinrichting blijkbaar niet het gewenste resultaat opgeleverd en ik vind dat de politiek zich dat ernstig moet aantrekken. Agendapunt 1 mét hoofdletters op de eerstvolgende vergadering, lijkt me.

Eén reactie

  1. Zoals ik al eerder een keer heb aangegeven in je column, en niet dat ik persé m’n gelijk wil hebben, hadden ze op deze plek een rotonde of iets dergelijks moeten aanleggen bij de herinricht. Dit om er voor te zorgen dat de snelheid automatisch wordt getemperd en ook om de verkeersstroom beter te reguleren van en naar de Jumbo. En niet de weg zo inrichten dat je denkt dat je Max kan imiteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s