Krimpstad


dordt silDordt wil in de nabije toekomst groeien naar 140.000 inwoners maar vooralsnog krimpt de stad juist. Da’s opvallend, want in de omliggende gemeenten neemt het inwonertal juist toe en ook landelijk is er sprake van groei. In de eerste helft van dit jaar, zo constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), kreeg Nederland er 32.000 inwoners bij; er werden 82.000 kindjes geboren en tegenover 81.000 sterfgevallen komt dat neer op een ‘natuurlijke aanwas’ van 1000. Die andere 31.000 ‘nieuwkomers’ zijn immigranten… overwegend afkomstig uit Polen, Roemenië en Bulgarije.
Dordrecht, het afgelopen decennium qua inwonertal toch redelijk ‘stabiel’ met, over die periode gemeten, gemiddeld ongeveer 118.500 inwoners, loopt ten opzichte van de landelijke cijfers uit de pas. Vorig jaar al hadden we hier te maken met een krimp van ongeveer 300 mensen en dit jaar al was er een afname van 137 inwoners. Als je die lijn doortrekt is het niet denkbeeldig dat er aan het eind van dit jaar, voor het eerst in lange tijd, zelfs minder dan 118.000 Dordtenaren zijn. Nu zijn statistieken altijd voor meerdere interpretaties vatbaar (het is maar wát je met wát vergelijkt), maar als je het huidige inwonertal (118.289) ‘spiegelt’ aan het jaar 2005 (119.324) kun je wel degelijk spreken van een aanzienlijke terugloop. De hamvraag is: hoe komt dat nou? Het antwoord is een combinatie van factoren: het woningaanbod – in alle segmenten – is in Dordt momenteel behoorlijk krap: jonge stellen (op zoek naar een starterswoning) en potentiële ‘doorstromers’ (werkende dertigers met kinderen op zoek naar een groter huis) lopen op dit eiland momenteel behoorlijk vast. Zij wijken uit naar omliggende gemeenten als Hendrik-Ido-Ambacht (dat dit jaar al 1000 nieuwe inwoners verwelkomde) of ze vertrekken naar verder gelegen plekken waar het werk ze ‘brengt.’ Daarbij komt dat het aanbod van banen op een, laten we zeggen wat hoger niveau (HBO of universitair) in deze van oudsher arbeidersstad nog altijd schaars is. Kortom Dordt vergrijst en vergrijzing, hoe hard het ook klinkt, leidt uiteindelijk tot krimp. Dát brengt me bij de vraag: hoe bewerkstellig je een ommekeer? Daarover morgen meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s