Groei


eilandHet is niet mijn gewoonte om van mijn plekje in deze krant een feuilleton te maken, maar bij tóch kom ik vandaag even terug op mijn column van gisteren. Die ging over het feit dat Dordrecht in de komende decennia graag wil ‘doorgroeien’ naar 140.000 inwoners maar, in tegenstelling tot het landelijke en regionale beeld, juist krimpt. Gisteren gaf ik aan dat die krimp voor een groot deel te maken heeft met een, laten we zeggen, nogal matig woningaanbod én met het feit dat (vooral de wat hoger opgeleide) jongeren, op zoek naar woonruimte, werk en ‘vertier’ hun heil vaak, al dan niet noodgedwongen, elders zoeken. Kortom, zo concludeerde ik gisteren: Dordt vergrijst en vergrijzing (we hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven) leidt op den duur tot krimp. Ik eindigde gisteren met de vraag: hoe bewerkstellig je een ommekeer in deze ontwikkeling? Het meest voor de hand liggende antwoord is: door te bouwen natuurlijk… liefst in alle segmenten (‘sjiek’ en ‘schamel’) en dat gebeurt momenteel dan ook volop in nagenoeg alle wijken. Het effect daarvan zal echter pas over enkele jaren merkbaar en meetbaar zijn, want met bouwen is nu eenmaal tijd gemoeid. Maar met louter huizen bouwen ben je er natuurlijk niet. Om jongeren (en ‘doorstromende’ dertigers en veertigers met kinderen) op het eiland te houden moet je ook zorgen voor een ‘breder’ aanbod aan werk en opleidingen. Op dat gebied schiet de van oorsprong arbeidersstad Dordrecht nog altijd te kort. Toegegeven… er gebeurt momenteel best het een en ander op dit vlak; de werkgelegenheid neemt op dit eiland aantoonbaar toe en er zijn de afgelopen jaren diverse ‘hogere’ opleidingen bij gekomen, maar vooralsnog verlopen deze processen nog té traag en té mondjesmaat.
Resteert de vraag: hoe ‘heilig’ is groei, ofwel, wanneer wordt ‘de gedroomde oplossing’ uiteindelijk ‘het nieuwe probleem?’Ja, een grotere stad kan haar inwoners een hoger voorzieningenniveau op het gebied van zorg, opleidingen, werk, vervoer en cultuur ‘aanbieden’, maar groei trekt ook een stevige wissel op zaken als rust, ruimte, veiligheid en milieu. Gelukkig heeft groei ook grenzen… vooral op een eiland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s