Jan en Kees


wittMaarten van Rossem, u kent hem ongetwijfeld als jurylid bij het programma ‘De Slimste Mens’, stak al vaak de loftrompet over het monument op de Visbrug. ,,Het is een van de mooiste beelden waarop een staatsman is afgebeeld… menselijk en kwetsbaar, want gewoon zittend op een stoel. Dat is best bijzonder, want meestal werden mannen met macht, niet alleen uit de vaderlandse geschiedenis, maar over de hele wereld, te paard afgebeeld. Ik vind de zittende Johan aandoenlijk. Hij doet me denken aan de lichtelijk melancholieke en eveneens vermoorde Abraham Lincoln’, zo schrijft de historicus in het tijdschrift dat zijn voornaam draagt.
Het beeld van Johan en Cornelis de Witt staat er over twee weken (op 20 augustus) precies een eeuw. Op die dag is het exact 346 jaar geleden dat de Dordtse broers in Den Haag op beestachtige wijze vermoord werden. En nee, ik ga u in deze column geen geschiedenislesje voorschotelen over de betekenis van ‘Jan en Kees’, want ik vind dat een ‘beetje’ Dordtenaar gewoon hoort te weten wie de broers waren en welke rol zij in de geschiedenis van ons land speelden. Ik kan me althans niet voorstellen dat er Dordtenaren zijn die al sinds jaar en dag over de Visbrug kuieren zonder zich af te vragen waarom er op die plek een beeld van twee statige heren staat. Elke Dordtenaar weet natuurlijk ook wel dat de broers’s nachts nog wel eens van plek wisselen, want zo’n hele dag staan gaat Cornelis niet in de kouwe kleren zitten en Johan moet zo nu en dan natuurlijk ook de benen even strekken.
Vorig jaar al stond de Dordtse radiomaker Ben Corino (hij maakt een wekelijks praatprogramma op de lokale omroep, getiteld Studio De Witt) stil bij de moord op Johan en Cornelis door op de Visbrug een bescheiden herdenkingsbijeenkomst te organiseren. Ook dit jaar gaat dat gebeuren en ik vind het op z’n minst vreemd dat de gemeente daarin, althans officieel, geen enkele rol speelt. De stad heeft het 100-jarig jubileum van het beeld namelijk niet op de agenda staan. Da’s vast een vergissing… toch?

PS. Wethouder Piet Sleeking heeft inmiddels laten weten op 20 augustus te komen spreken op de herdenkingsbijeenkomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s