Lenie


blafmans2Voor het eerst in jaren heb ik moeite met het schrijven van mijn column. Waarom? Omdat ik me afvraag of ik alles wat ik wil zeggen wel kán zeggen in een stukje van 347 woorden, waarvan ik er nu al 43 ‘opgebruikt’ heb. Mijn verhaal vandaag gaat over de Dordtse Lenie Hakkers, die eind vorig jaar in Canada overleed aan een slopende ziekte. Begin deze week hebben we, samen met haar lieve man Peter, ‘hun’ inmiddels volwassen kinderen (voor de gelegenheid overgekomen uit Canada) en veel in Dordrecht woonachtige vrienden en familieleden, het leven van Lenie ‘gevierd’ met lieve woorden, warme tranen, mooie muziek en een goed glas whisky. Dat deden we in het ‘Vlinderbos’, waar nu een boom staat ter herinnering aan deze prachtvrouw, die zo ongelooflijk gek was op mijn Blafmans. Hoe dat zit leg ik u verderop uit. Eerst wil ik graag even 30 jaar terug in de tijd. Als verslaggever voor deze krant schreef ik in januari 1988 een paginagroot artikel over Lenie en Peter Hakkers die hun boerderij (een waar paradijsje) aan de Noorderelsweg en hun daaromheen gelegen akkerbouwbedrijf voorgoed achter zich lieten voor een onzeker, maar uiteindelijk succesvol bestaan in Canada. Ik kende de twee destijds al vanwege mijn band met Lenie’s broer Herman, voor wie het leven soms (in de ‘bovenkamer’ zeg maar) wat zwaar was. Herman werd, na het emigreren van zijn zus en zwager, bij wie hij inwoonde, als het ware opgenomen in onze familie. Toen Herman vijf jaar geleden stierf beloofde ik hem voor zijn hond Blafmans te zorgen en dat doe ik nog altijd. En zo deelde ik de laatste jaren héél veel foto’s van Blafmans met Lenie in Canada. Ja, ze was daar gelukkig, maar Dordrecht was in haar gedachten nooit ver weg. Mijn foto’s en verhalen over ‘de hond van Herman’ hielden de herinnering aan haar geliefde broer en haar stad levend en boden veel troost in de jaren dat ze vocht tegen haar ziekte.
Blafmans mocht maandag in het Vlinderbos dan ook absoluut niet ontbreken bij de herdenkingsplechtigheid van zijn allergrootste fan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s