Help, we krimpen…


supermanOpmerkelijk eigenlijk dat het gemeentebestuur momenteel zo overduidelijk een groeiambitie voor Dordt uitspreekt. Waarom? Omdat hier in het verleden namelijk zóveel groeimogelijkheden in de kiem gesmoord zijn. Zo lag er beginjaren negentig al een plan klaar voor een Vinex-wijk op dit eiland, getiteld ‘Buitenstad.’ Dat draaide destijds om ongeveer 4400 woningen, hetgeen de stad een ‘aanwas’ van 11.000 inwoners had kunnen opleveren. Maar dát plan is slechts gedeeltelijk uitgevoerd in wat nu ‘De Hoven’ heet… een buurt met uiteindelijk veel minder woningen (en dus bewoners) dan aanvankelijk de bedoeling was. In de oorspronkelijke plannen zaten, zo herinner ik me, nog twee uitbreidingsfases’, maar die hebben nooit plaatsgevonden. Vervolgens ‘sneuvelde’ (dankzij Beter voor Dordt) ook nog eens het plan voor de bebouwing van de Zuidpolder en werden (óók BVD) de plannen voor het Belthure Park – goed voor nog eens 220 woningen, ofwel 500 inwoners – geschrapt. Intussen zijn diverse Vinexlocaties in de regio (Volgerlanden in Ambacht, Oostpolder in Papendrecht en Baanhoek-West in Sliedrecht) wél volop in ontwikkeling. Nu gaat het me even niet om de vraag of het destijds nou een goeie of een foute beslissing was, om tweederde van de Buitenstad en heel Belthure Park te schrappen. Waar het me wél om gaat is dat dit destijds ‘weloverwogen’ beslissingen van de gemeenteraad waren, met grote gevolgen voor de bevolkingsontwikkeling van deze stad. Conclusie: Dordt gooide ooit haar meest ambitieuze bouwplannen in de prullenbak, maar zet vervolgens wél volop in op het ‘vernieuwen’ van wijken als Krispijn en Wielwijk, waar juist veel kleine/sociale woningen gesloopt worden om plaats te maken voor duurdere huizen. Tja, dan moet je niet raar opkijken als je inwonertal daalt. Als alle plannen destijds namelijk waren doorgezet zou deze stad nu ruim 130.000 inwoners geteld hebben. Die potentiële aanwas verhuisde echter naar De Volgerlanden. Dat Ambacht momenteel de hardst groeiende gemeente in de Drechtsteden is heeft het dus in feite te danken aan ‘Dordtse draaikonterij.’ Dat ook coalitiepartner Beter voor Dordt, destijds de meest prominente pleitbezorger van ‘niet bouwen’, zich nu zo overduidelijk vóór groei uitspreekt, zal ik maar interpreteren als eh… voortschrijdend inzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s