Vrienden


twinningVorige week al schreef ik over ‘onze’ stedenbanden en wierp toen de vraag op of we hier nou wél of niet mee moeten doorgaan. Mijn krant deed vervolgens nog een duit in het zakje met een uitgebreide analyse van de ‘relaties’ die Dordrecht, als sinds jaar en dag onderhoudt met Hastings (GB), Recklinghausen (Duitsland), Varna (Bulgarije), Dordrecht (Zuid-Afrka) en Bamenda (Kameroen). Daarin lees ik ondermeer dat deze zogeheten ‘jumelages’ vandaag de dag niet bepaald leven bij de bevolking. Sterker nog… het gros van de Dordtenaren blijkt geen benul te hebben van het feit dat we met genoemde plaatsen ‘bijzondere’ (maar ook geld kostende) vriendschapsbanden onderhouden. De vraag lijkt me dan ook gerechtvaardigd of stedenbanden nog wel ‘van deze tijd’ zijn. De achterliggende gedachte er van was immers (en dan heb ik het over het pré-digitale tijdperk) om, als gemeente of als vereniging, bij elkaar ‘in de keuken’ te kunnen kijken met als doel om daar wat op te steken. Ik kan me voorstellen dat een gemeentebestuur bijvoorbeeld benieuwd was hoe een andere gemeente met zaken als (ik noem maar wat) cultuur, vervoer of woningtoewijzing om gaat en ik kan me ook indenken dat een bestuur van een muziekvereniging of een voetbalclub graag ervaringen over van alles en nog wat deelde met een ‘counterpart’ in het buitenland. Daarbij is het ook nog eens aangenaam voor een zangkoor of een fanfare om in het buitenland op te treden en voor een hockeyclub of turnvereniging lijkt het me verder boeiend om ‘de krachten’ eens te meten met een buitenlandse tegenstander. Maar ook al zijn nut en noodzaak van stedenbanden een beetje verdwenen (we kunnen dankzij internet immers ‘vriendjes’ worden met en ‘rondneuzen’ bij wie we willen), het blijft natuurlijk altijd prettig om ‘buitenlandse vrienden’ te hebben. De vraag daarbij is echter of het anno 2018 nog een taak van de gemeente is om zoiets te faciliteren en te financieren. Ik benieuwd hoe u hierover denkt en verwijs u dan ook graag naar de ‘poll’ die u vanaf dit moment op de app en de website van AD De Dordtenaar kunt invullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s