‘Warme’ charme


eringaZit het je als bedrijf even tegen, wordt de druk wat hoog en heeft ontkennen geen zin meer? Dán is ‘t tijd voor het eh… charmeoffensief. Hoe je dat doet? Simpel: je schuift een directeurtje, een ‘onafhankelijk’ wetenschapper, een veiligheidsadviseur of een pr-persoontje naar voren, trekt hem of haar een guitig boetekleedje aan, nodigt wat journalisten uit op de koffie en trakteert vervolgens rijkelijk op zoete broodjes. Ik zie het de laatste jaren steeds vaker: Chemours pakt wat criticasters in door ze in burenraad te zetten, HVC deed het toen Dordt er in januari 2013 (als gevolg van communicatiefoutjes vóór de Kerstvakantie) weken achtereen bij lag als een Brazilliaanse sloppenwijk, ‘Asbestverspreider’ Nedstaal (zaliger) in Alblasserdam deed zich met allerhande ‘innovaties’ herhaaldelijk roomser voor dan de paus (‘Onze filteringsnormen zijn zelfs strenger dan de Europese wetgeving’) en meestercharmeur Dupont zette ons de laatste jaren, vaker dan ooit, schalen vol met beterschap belegde boterhammetjes voor. Gisteren was het de beurt aan Kijfhoek, u weet wel, dat enorme rangeerterrein bij Heerjansdam, waar nog wel eens een treinwagonnetje (en daarin zit géén Fristi) ‘uit de bocht’ vliegt. Collega Marjolein Groenendijk interviewde voor deze krant ProRail-topman John Voppen en dat leverde een gedegen en verhelderend artikel op. Maar als journalist móet je zo’n man natuurlijk (daar kun je niet omheen) zo nu en dan de gelegenheid geven om tekst en uitleg te verschaffen en ook al voel je dat er hier en daar tóch ergens iets niet klopt… de man zegt het nu eenmaal, dus dat schrijf je dan ook naar eer en geweten op. Ik kreeg vooral warme gevoelens bij Groenendijk’s vraag aan de ProRail-directeur over diens hoogste baas Pier Eringa. Die had namelijk eerder al gezegd dat het allemaal niet zo’n vaart liep op Kijfhoek: ‘Hoe valt dat te rijmen met de scherpe kritiek van de Inspectie Leefomgeving en Transport?’
Antwoord: ‘Ik spreek Pier dagelijks, zelfs tijdens zijn vakantie nog. Het gaat hem zeer aan het hart.’
Ontroerend hoor die Pier. Zou hij zijn warme woorden vanaf een strandstoel op het zonovergoten eiland Mea Culpa letterlijk aan Voppen gedicteerd hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s