Blij voor Xuan


xuan4Mooi dat loempiaverkoper Xuan op de Visbrug mag blijven. ‘All’s well that ends well’, zeggen ze aan de overkant van Hoek van Holland. Nu ben ik geen rancuneus type, maar ondanks deze goede afloop betrap ik mezelf tóch op enige eh… korzeligheid als ik terugdenk aan de hautaine wijze waarop de gemeente Xuan destijds probeerde te piepelen. Ruim twee jaar lang heeft Xuan in onzekerheid moeten leven en in die periode gingen deze gevoelige man en zijn echtgenote Lâm door een emotionele rollercoaster. En waarom? Tja… vanwege ‘een natte droom’ van een wethouder en een paar ambtenaren die, na een werkbezoekje aan Den Bosch, ‘het licht’ hadden gezien. Dat zagen ze daar in De Binnendieze, een watertje (ooit riool) dat je het Bossche equivalent van onze Voorstraatshaven zou kunnen noemen. Om dat ‘grachtje’ als het ware ‘dichter bij de mensen’ te brengen (waar hebben we dat meer gehoord?) werd in Den Bosch een stenen toegangstrap uitgegraven in het wegdek. Die operatie móet de inspiratiebron geweest zijn voor wethouder Piet Sleeking, die in Dordt vervolgens het plan lanceerde om een soortgelijke ‘opening’ (zij het veel groter) te creëren in de Visbrug. Nu heb ik niks tegen mooie of maffe plannen en ideeën van gemeentebestuurders en ambtenaren. Integendeel, ik hou wel van beleidsmakers met fantasie en ambitie. Wat me echter nog altijd dwars zit is de manier waarop Xuan destijds door de gemeente voor het blok gezet werd. Dat ging echt ‘van dik hout zaagt men planken.’
Vrij vertaald kwam het neer op het volgende: ‘Beste Xuan, leuk dat je daar al zó lang staat met je kraampje, maar nú moet je toch echt opzouten want we hebben andere plannen met de Visbrug. Hier is je nieuwe huurcontract dat ons de mogelijkheid biedt om nagenoeg kosteloos van je af te komen en eh… als je nou héél lief kijkt dan hebben we misschien nog een alternatief plekje voor je aan de Spuiboulevard. En oh ja, die verhuizing… die mag je zelf betalen.’
Xuans gelukkige glimlach, waarmee hij me zaterdag op de Visbrug begroette, stemt me al een stuk milder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s