Stedenbanden


partnersIk kom even terug op de columns die ik onlangs schreef over onze stedenbanden. Waarom? Omdat ik daarin, zo blijkt uit een aantal reacties, de indruk gewekt zou hebben dat die zogeheten jumelages wat mij betreft wel opgeheven zouden mogen worden. Ik heb ze nog eens doorgenomen, maar lees dat er toch écht niet in terug. Niet voor niets haalde ik in de eerste van die twee columns aan zoveel mooie herinneringen te hebben liggen in onze Britse partnerstad Hastings. Dankzij onze bijzondere band met deze kustplaats, die officieus al kort na de oorlog begon en in 1982 officieel bekrachtigd werd, ben ik die stad juist gaan ‘ontdekken’ en ik kom er nog altijd vaak en graag. Ik kan me voorstellen dat er veel Dordtenaren zijn die, dankzij die ‘stedenvriendschappen’, een liefdevolle band hebben opgebouwd met het Duitse Recklinghausen, het Bulgaarse Varna, het Kameroenese Bamaneda of met onze naamgenoot (Dordrecht dus) in Zuid-Afrika.
Wél reageerde ik op het feit dat onze partnersteden, zo blijkt uit een evaluatie, niet erg ‘leven’ bij het gros van de Dordtenaren. Aan die conclusie koppelde ik drie vragen: 1. Zijn stedenbanden nog wel van deze tijd? 2. Gaan ze niet een beetje ‘over de hoofden’ van de gemiddelde Dordtenaar heen? 3. Is het bedrag van ongeveer anderhalve ton dat de gemeente hiervoor jaarlijks uitgeeft vandaag de dag nog wel te verantwoorden? Mijn meest recente column over dit onderwerp was ‘een opmaat’ naar een poll in deze krant met de stelling: ‘Dordrecht moet alle vijf de stedenbanden in stand houden.’ Tot op heden hebben daarop ongeveer 700 mensen gereageerd en de stand van zaken is, als ik de cijfers wat ‘kort door de bocht’ interpreteer, een stuk minder negatief dan ik verwacht had. Toegegeven, ongeveer 45 procent van de ‘poll-deelnemers’ wil simpelweg kappen met onze stedenbanden, maar het percentage dat er mee wil doorgaan (29 procent) valt me reuze mee. Wat resteert is 26 procent aan ‘invullers’ die tot de conclusie komt dat één partnerstad voor Dordt meer dan voldoende is.
De tijd is rijp, zo lijkt me, voor een (openbare) inhoudelijke discussie hierover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s