Indo


IndoGoed dat mijn krant het gisteren nog even goed maakte met een verhelderende uitleg van Vera Andreas over wat nou eigenlijk het verschil is tussen een Indiër (afkomstig uit India), een Indonesiër (iemand met de Indonesische nationaliteit) en een Indische Nederlander. Het ging namelijk – zoals elk jaar eigenlijk en niet alleen in het AD – tóch weer even fout bij een verder overigens prima verhaal over de pasar malam die momenteel in de binnenstad ‘staat.’ Daarin werden Indische Nederlanders abusievelijk aangeduid als Indiërs en ik kan me goed voorstellen dat deze vaak gemaakte en tenenkrommende fout veel mensen uit de Indische gemeenschap droevig stemt.
Wat ik echter zo mooi vind aan Vera (u kent haar vast wel van Toko Y-von) is het enorme geduld waarmee ze steeds weer uitlegt hoe het nou precies zit… ofwel waarom een Indische Nederlander nou juist géén Indonesiër is (daar hoort een geschiedenislesje bij) en hóeveel kilometer je er precies naast zit als je een Indische Nederlander met een Indiër verwart (aardrijkskundelesje). En dan heb je óók nog het woordje Indo… een wat beladen woord misschien omdat het in vroeger jaren niet zelden denigrerend gebruikt werd, maar eigenlijk niets anders dan een afkorting van het begrip Indo-Europeaan, ofwel mensen met zowel Europese als Aziatische voorouders. En om het dan nóg ingewikkelder te maken: eigenlijk heeft de term Indo van oorsprong helemaal niks met Indonesië te maken, want dit woord (afgeleid van het Griekse Indoi) bestond al toen de staat Indonesië nog niet eens was opgericht. In Nederland is Indo inmiddels een trots begrip (een geuzennaam zelfs) voor mensen met een deels Indische en deels Nederlandse achtergrond.
Dan was er óók nog de ‘uitleg’ van een Indische man, die afgelopen zondag door Fokko van der Straaten (in een RTVD-reportage over de pasar ,alam) geïnterviewd werd. ‘Wat betekent dat nou eigenlijk… Indo?’, vroeg Fokko. Het antwoord ging gepaard met een cynische lach en een wrange grap: ‘Eh… dat is een afkorting voor In Nederland Door Omstandigheden.’
Bij die ‘omstandigheden’ wordt vandaag (15 augustus, Indië herdenking) op de pasar malam stilgestaan: aanvang 13.00 uur, Statenplein.

PS. Deze column stond vorige week al in AD De Dordtenaar… de pasar én de herdenking hébben inmiddels al plaatsgevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s