Kritiek


luchtOnder het motto ‘wie geschoren wordt kan maar beter stil zitten’, complimenteerde wethouder Rik van der Linden de Stichting Natuur & Milieu, die het Dordtse gemeentebestuur onlangs om de oortjes mepte over een vermeende slappe aanpak van milieuvervuiling. Ik vond dat een nobele reactie van de wethouder: het zal immers niet altijd meevallen om altijd maar vriendelijk en beleefd te blijven als je weer eens een wagonlading kritiek over je uitgestort krijgt. En ja, ik weet waar ik het over heb, want die kritiek komt ook nog wel eens uit mijn koker.
De stichting komt tot haar conclusie na bestudering van het coalitieakkoord en stelt dat dit akkoord op dit gebied (werken aan schonere lucht en een lagere CO2-uitstoot) nog veel te wensen overlaat.
Van der Linden pareerde die kritiek niet alleen met een compliment (‘Goed dat de stichting dit aankaart’), maar ook met de repliek dat je niet louter op basis van een coalitieakkoord kunt concluderen dat Dordt niet goed bezig is. ,,Veel dingen, die niet in dat akkoord staan, déden we immers al’’, aldus de wethouder. En, eerlijk is eerlijk, daar heeft de man gewoon gelijk in. Dat blijkt ondermeer uit recente cijfers van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, die uitwijzen dat de luchtkwaliteit in Dordrecht de laatste tijd wel degelijk verbeterd is en ook verder verbeteren zal. Ook in de Koersnota Mobiliteit, die door het gemeentebestuur als een soort ‘bestuurlijk kompas’ gehanteerd wordt, kom ik realistische (want haalbare) plannen en maatregelen tegen die het milieu op dit eiland op korte en langere termijn ten goede komen: zo wordt het openbaar vervoer in de stad straks efficiënter van opzet en louter elektrisch. Ook wordt er volop ingezet op méér en bredere fietspaden en moeten de waterbussen in 2025 emissievrij zijn.
Als het om kritiek gaat doe ik als columnist regelmatig een stevige duit in het zakje, maar dat dan altijd wél ‘naar eer en geweten.’ De eerlijkheid gebied me nu te zeggen dat Dordrecht (de Chemours-problematiek daargelaten) op milieugebied heus niet zo beroerd bezig als de Stichting Natuur & Milieu ons momenteel wil doen laten geloven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s