Blasé? Nee


treinBlijf altijd verbaasd en waar nodig oprecht boos, roep ik vaak tegen beginnende journalisten, onder wie mijn eigen dochter. Of zeg ik het eigenlijk tegen mezelf uit angst dat ooit de dag aanbreekt waarop ik niet meer praktiseer wat ik predik? Journalistieke jaren (ik heb er al veel in mijn kladblokje zitten) zijn als rondjes in een zweefmolen. Die rondjes blijven ongeveer hetzelfde, met hooguit wat kleine variaties op dezelfde thema’s…. rondje, rondje, gaap, slaap. ‘Seen it, been there, got the t-shirt.’
Kortom, als journalist met veel ‘draaiuren’ in de zweefmolen loop je het gevaar een tikkie blasé te worden. Ik betrapte mezelf daar héél even op toen ik las dat het Zwijndrechtse D66-raadslid Wim van der Does nogal ‘grote woorden’ gebruikte in een reactie op de zich al jaren voortslepende Kijfhoek-problematiek. Daar wordt nog wel eens wat ál te soepeltjes met de veiligheidsregels omgesprongen met als gevolg dat omwonenden én lokale politici zich steeds meer beginnen te voelen als kalkoenen in november. Het hoeft namelijk maar één keer écht goed mis te gaan en Zwijndrecht verandert in een smurfendorp… iedereen blauw zeg maar. De kritiek aan het adres van ProRail-directeur Pier Eringa (uiteindelijk toch de man die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen op Nederlands grootste rangeerterrein) zwelt dan ook aan. ,,Zolang Eringa aan het roer is komt het niet goed met de veiligheid op Kijfhoek’’, zegt Van der Does, die zich behoorlijk opwindt over de bagatelliserende reactie van Eringa op de vier incidenten die recentelijk op het rangeerterrein plaats vonden. ,,Waarom maken jullie je daar zo druk om? Kijk eens wat er allemaal over de snelweg langs Zwijndrecht rijdt’’, luidde Eringa’s respons. En natuurlijk heeft Van der Does gelijk met zijn keiharde repliek, alleen sloop bij mij de gedachte binnen dat Piertje ProRail hooguit zijn schouders ophaalt en denkt: ‘Hé kijk nou een muis die brult.’
Die gedachte maakte me boos. Gelukkig maar… ik ben nog niet blasé, vind Van der Does zeker géén muis en hoop dat hij nog heel lang blijft brullen. Liefst nóg harder, want het gaat hier uiteindelijk tóch om mensenlevens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s