Banaantje


pisangAls je, zoals ik, al bijna tien jaar dagelijks met je kop in de krant staat, dan word je vanzelf een beetje bekend. Nou ja, lokaal althans en hooguit een tikkie regionaal misschien. Op mijn andere favoriete eiland Terschelling, waar ik binnenkort weer een tijdje ga rondhuppelen, kennen ze me hooguit op mijn vaste terras als ‘die vent die altijd juttersbitter met koffie bestelt.’
Die bekendheid was voor mij nooit een doel op zich; je wordt er immers geen beter mens van en ook niet knapper of slanker. Wél zie ik het als een blijk van waardering en verder is het in mijn vakgebied ook best handig om zo nu en dan op straat aangesproken te worden door plaatsgenoten die, over welk onderwerp dan ook, graag even hun hart luchten. Mijn wandelingetjes met Blafmans ontaarden dan ook herhaaldelijk in een soort ‘openluchtspreekuur’ en dat heeft me in de loop der jaren al heel wat aardige tipjes en soms doldwaze columns opgeleverd.
Afgelopen woensdag overkwam me het volgende: vanuit een ooghoek zag ik dat ik bespied werd door een dame op leeftijd. Al een tijdje drentelde ze wat om me heen op de pasar malam waar ik, half leunend tegen een muurtje, een gebakken banaantje stond weg te stouwen. Na kort overleg met haar man, besloot ze om de stoute schoenen aan te trekken en daarmee stapte ze kordaat op me af. ,,Bent u het echt?’’ vroeg ze me. Ik zweeg even, want hoe antwoord je nou in hemelsnaam op zó’n vraag? Vervolgens kneep ik met mijn rechter duim en wijsvinger demonstratief in mijn linkerarm en antwoordde: ,,Volgens mij wel.’’
Dat antwoord had ze niet verwacht. ,,Flauw hoor’’, zei ze lachend. ,,U begrijpt best wat ik bedoel. Bent u hem nou of niet?’’ Om er vanaf te zijn (gebakken banaantjes zijn koud een stuk minder lekker) gaf ik toe: ,,Ja hoor, ik ben het… écht.’’
Daarover moest de vrouw even tien seconden nadenken. Door haar niet eens grappig bedoelde repliek, verslikte ik me in mijn banaantje. ,,Maar eh… wie bént u dan?’’
Tja… dan kun je mij wegdragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s