City Tree


city tree2Ik kom nog even terug op mijn column van vorige week over de luchtkwaliteit in onze stad. Ik schreef die column naar aanleiding van het feit dat de stichting Natuur & Milieu het Dordtse gemeentebestuur onlangs stevig om de oortjes mepte over een vermeende slappe aanpak van milieuvervuiling. Die corrigerende tik, zo gaf ik aan, vond ik niet terecht aangezien ik, als beroepsvolger (én beroepscriticus) van de Dordtse politiek toch echt met eigen ogen zie dat er in Dordrecht wel degelijk, niet alleen met woorden, maar ook in daden, gewerkt wordt aan een leefomgeving met schonere lucht. Tóch mis ik nog wel een puntje in het gemeentelijk ‘milieukompas.’ In een column, ruim een half jaar geleden, schreef ik over zogeheten City Trees, een soort mobiele ‘milieumuren’ die de luchtkwaliteit in een stad aanzienlijk kunnen verbeteren. Tegen die Duitse uitvinding werd wereldwijd aanvankelijk wat sceptisch aangekeken, maar experimenten hiermee (niet alleen in diverse Britse, Amerkaanse en Duitse steden, maar ook in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam) tonen inmiddels aan dat ze écht werken. Voor wie mijn eerdere column hierover niet gelezen heeft: een City Tree (vier meter hoog en drie meter breed) is eigenlijk niets anders dan een immense schilderijlijst gevuld met mos. Die mos eet vervuilde lucht letterlijk op om zichzelf te voeden en fungeert dus in feite als een soort filter. De lucht die deze ‘mosmuur’ verlaat is, en dat is gemeten, maar liefst 25 procent schoner dan de lucht die er in ging. Het verhaal wordt nóg mooier, want door fijnstof op te eten blijft het mos leven en zelfs groeien, waardoor het méér fijnstof kan opnemen. Het ‘systeem’ is volkomen zelfvoorzienend met een eigen waterreservoir en met zonnepanelen om de ingebouwde sensoren te laten werken. Eén City Tree in een stad bereikt het zelfde ‘filter-effect’ als ongeveer 275 bomen.
Naar aanleiding van mijn column reageerden diverse Dordtse politici destijds enthousiast, maar tot mijn grote verdriet bleef het daarbij. Ik vind dat wij in Dordt op korte termijn op z’n minst één zo’n City Tree in onze stad moeten hebben staan. Welke politicus kopt deze voorzet in?

Afbeelding: een City Tree in het Schotse Aberdeen.

Eén reactie

  1. … als een ziekenhuis het belangrijk vindt dat buiten het gebouw niet wordt gerookt, kan men bijvoorbeeld als symbool zo’n city tree toch wel veroorloven. Verwerk er een collecte bus in en de eerste geldboom brengt je tot leven. En wat betreft de inkomsten. Hiermee kunnen ze zeker te weten goede doelen in onze stad sponsoren. Is dat geen fris idee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s