‘Muizen’


man-reading-paperEen koe zoekt verkoeling in de sloot, iemand heeft een leuk bootje, een geinig zomerbaantje of een handige tip voor de barbecue en de krant plaatst uw mooiste vakantiefoto’s. Tja, dan weet u het wel, dán is het zomertijd, of in journalistenjargon… komkommertijd. Uw dagblad en het journaal zijn in die periode gevuld met, laten we zeggen, wat luchtiger nieuws, want politici zijn op vakantie, ambtenaren zitten op een Franse camping, journalisten halen wat slaap in en omroepen vullen hun ‘spitsuurtjes’ op de treurbuis met ouwe films en herhalingen van herhalingen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op die ‘regel’, want rampen (Genua), sterfgevallen (Aretha) en andere tragedies (Feyenoord) laten zich immers niet ‘leiden’ door de seizoenen. Als columnist vind ik komkommertijd een feestje, want ik voel me dan, qua onderwerpkeuze, wat minder gebonden aan de actualiteit en kan dan eens lekker een potje freewheelen achter mijn toetsenbordje.
Toch is komkommertijd voor journalisten ook een beetje een gevaarlijke tijd. Waarom? Omdat slimme politici (of politici met slimme voorlichters) die nieuwsluwe zomermaanden soms aanwenden om een balletje op te werpen. Soms juist om veel media-aandacht te krijgen, maar soms óók om er, bij gebrek aan journalistieke belangstelling (de parlementaire pers gaat immers ook ‘op reces’), even een wetsvoorstelletje doorheen te ‘muizen.’ Kwestie van ‘zaaien’, zeg maar, in een nagenoeg discussieloze zomer om te ‘oogsten’ op de eerstvolgende parlementaire stemdag. Of staatssecretaris Raymond Knop van Binnenlandse Zaken (wie kent hem niet?) nou ook zo’n slimme Haagse ‘zomerzaaier’ is weet ik niet… wat ik wél weet is dat hij vorige week een wetsvoorstel indiende om te bewerkstelligen dat gemeentes voortaan niet meer verplicht zijn hun zogeheten ‘bekendmakingen’ (vergunningsaanvragen, bouw- en sloopplannen) te publiceren in huis-aan-huis-bladen. Die zijn straks alleen nog maar op gemeentelijke websites te lezen en eerlijk gezegd weet ik niet of ik dat nou een goeie of een slechte zaak vind. Toegegeven, het bespaart gemeentes veel geld waar ze andere leuke dingen mee kunnen doen, maar je sluit er ook een behoorlijk grote groep niet-digitalen (nog altijd 20 procent van de Nederlandse bevolking) mee uit. Ik ben benieuwd naar úw visie hierop.

2 reacties

  1. Ik zou zeggen direct doen.
    Dus niet meer via de huis-aan-huis-bladen, maar via de gemeente website en indien gewenst via een email-nieuwsbrief
    Daarnaast ook nog via de wijkkrant, zodat mensen die geen internet en/of emailbox hebben het alsnog te zien krijgen.
    Mits het natuurlijk goedkoper is dan huidige manier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s