Onverteerbaar


armoede5Ik weet het… ik val een beetje in herhaling, want ik schreef al vaker over armoede in Dordrecht. Ik ben nu eenmaal erg geschrokken van de harde cijfers, die kennelijk nóg droeviger zijn dan de statistieken die we op dit eiland nog geen zes maanden geleden optekenden. Waar aanvankelijk nog werd verondersteld dat één op tien Dordtse gezinnen onder de armoedegrens leeft, blijkt dat nu zelfs één op negen te zijn. We hebben het hier dus over bijna 5000 huishoudens bij wie schraalhans permanent keukenmeester is…. over  duizenden mensen dus die structureel niet rond kunnen komen, over héél veel niet betaalde rekeningen en oplopende schulden, over kinderen die niet naar een sportclub kunnen en over massa’s mensen die hun zorgpremie niet kunnen betalen en daardoor een periodiek bezoek aan de tandarts en de opticien noodgedwongen moeten overslaan. Ik vind dat onverteerbaar in een welvarend land anno 2018. En dat terwijl ik, na het laatste grote armoededebat in deze stad (jongstleden maart in De Buitenwacht), nog zó hoopvol gestemd was. Alle deelnemende politici lieten zich die avond nou eens niet verleiden om, vanwege politieke scoringsdrang,  te gaan steggelen over soms geringe verschillen van inzicht. Het was die avond (ik was er gespreksleider) mooi om te zien dat veel neuzen dezelfde kant op stonden en er werden dan ook prima ideeën ‘neergelegd.’ Daarbij viel het mij op dat veel van die ideeën eigenlijk opgepoetste, maar inmiddels wegbezuinigde ‘relieken’ uit het verleden waren. En dus roep ik vanaf deze plek nogmaals op om de buurthuizen weer nieuw leven in te blazen. Waarom? Omdat je problemen vanuit buurthuizen véél beter (want in een véél vroeger stadium) kunt signaleren én omdat je daarmee laagdrempelige ‘aanspreekpunten’ in de wijken creëert. Ook zou, wat mij betreft, de schooltandarts direct terug moeten keren. En tot slot: kan er nou niet eindelijk eens een concreet plan worden neergelegd om mensen die, door een opstapeling van schulden, écht geen licht meer in de duisternis zien, een zogeheten financiële ‘sabbatical’ van een jaar te verlenen? Ideeën zat, maar ze moeten natuurlijk wél worden uitgevoerd.

Eén reactie

  1. Mijn twee zonen en ik zijn nu in Opatija , Istrie / Kroatië en ben nu na jaren weer het boek 1984 van Orwell ( N.a.v. VPRO China serie ) aan het lezen . De wereld met armoe en de Partij komt er inderdaad aan ! George Orwell had/heeft een heldere visie , die uitkomt op termijn !
    Kees , wij zullen het niet meer meemaken , maar baart je zorgen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s