Ondernemertje pesten


scherm3Weet u nog… dat bankje voor de deur van stripwinkel Sjors, dat daar volgens overijverige controleurs, niet mocht staan omdat het een ‘heimelijk’ terras zou zijn? En weet u nog… die wijnhandelaar aan de Groenmarkt, die zijn klanten geen wijntje mocht laten proeven, want anders zou hij een eh… café zonder horecavergunning zijn? Het zijn zomaar twee ‘incidentjes’ uit het recente verleden die ik in mijn columns hierover kenschetste als ‘flauwe staaltjes van handhaven ter meerdere eer en glorie van het handhaven zelf.’
Die dwangsom van 5000 euro waar de gemeente nu mee dreigt richting de Dordtse transporteur Van der Wees, vanwege reclame-uitingen die te zien zijn op een groot led-scherm aan de gevel van het bedrijfsgebouw, is in mijn ogen een vergelijkbare vorm van ‘ondernemertje pesten.’
U heeft dat digitale reclamebord (zes meter breed, vier meter hoog) nabij de afrit van de A16 ongetwijfeld wel eens gezien. Van der Wees maakt daarop reclame voor zichzelf en laten we eerlijk zijn, dit bedrijf (sinds 2007 voorzien van het predikaat ‘Koninklijk’) hoeft daarbij, zoals je in reclame-uitingen nog wel eens ziet, niet eens op te scheppen om indruk te maken, want deze ‘transporteur van alles wat gigantisch is’ is een stukje Hollands Glorie in optima forma. Om de kosten een beetje uit dat beeldscherm te halen laat het bedrijf ook nog wel eens wat beelden zien van andere bedrijven en dát, zo beweert althans de Omgevingsdienst, mag niet, al lijkt de wetgeving op dat gebied nou ook weer geen honderd procent duidelijkheid te verschaffen.
Op dat bord worden trouwens ook Dordtse evenementen ‘gepromoot’, zoals de Dordt Pride en de Swim to Fight Cancer. Dát doet Van der Wees gratis, ter ondersteuning van charitatieve instellingen of puur als stadspromotie. Het is wel duidelijk dat het led-scherm vooral fungeert om het bedrijfspand en de omgeving wat op te fleuren, want reclame maken is nou niet bepaald de ‘core business’ van ‘de Koninklijke.’ Eigenlijk is het dus best een beetje kinderachtig van de gemeente (die nota bene zelf herhaaldelijk op dat bord adverteerde) om dáár nou zó’n halszaak van te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s