Baat


DZDe discussie over stedenbanden die in Dordt al een tijdje ‘woedt’ is nu overgeslagen naar Sliedrecht. Daar heeft de partij Slydregt.nu, wiens fractievoorzitter Mark Jongeneel maar één stokpaardje berijdt (namelijk: hou het baggerdurrep van vreemde smetten vrij), kenbaar gemaakt af te willen van de vriendschapsband met het Roemeense Orastie. Dit onder het motto: aan die armoedzaaiers hebben we verder niks en dus is onze stedenband eigenlijk niets anders dan een veredelde vorm van ontwikkelingssamenwerking en da’s een taak voor het Rijk en niet voor de gemeente.
En dát is precies waar ik op aansloeg, want misschien is ontwikkelingssamenwerking anno 2018 nou juist het enige nog waarlijk nuttige aspect van een stedenband. Om Dordt er maar eens bij te halen: de kosten van onze ‘vriendschappen’ met Recklinghausen in Duitsland, Hastings in Groot-Brittannië en Varna in Bulgarije hoeven, wat mij betreft, echt niet voor rekening van de belastingbetaler te komen. Een beetje ambtelijke ondersteuning lijkt me prima, maar verder kunnen culturele en sportieve uitwisselingen met deze steden uitstekend met gesloten beurzen plaatsvinden. Het overgrote deel van de Dordtse bevolking (zo blijkt uit een evaluatie én uit de poll in deze krant) heeft nu eenmaal weinig met die stedenbanden op en die paar mensen die zich hier wél mee bezig willen houden vinden ongetwijfeld (ook financieel) wel een weg om hun favoriete jumelage voort te kunnen zetten. Onze banden met Bamenda in Kameroen en Dordrecht in Zuid-Afrika verdienen wat mij betreft wél onze blijvende ‘support.’ Ik vind namelijk dat ontwikkelingssamenwerking juist uitstekend kan werken op gemeentelijk niveau en ook dát hoeft (behoudens die eerder genoemde ambtelijke ondersteuning) nu ook weer niet de hoofdprijs te kosten. Ik zeg: onze brandweer ‘adopteert’ een Zuid-Afrikaans korps, ons ziekenhuis reikt de arm naar een ziekenhuis in Bamenda en zo kan ik nog wel even doorgaan: computerzaak hier helpt computerzaak daar, fietsenmaker hier helpt fietsenmaker daar…. enzovoort. Ik wéét dat er in dit kader al het een en ander gaande is en wat mij betreft zouden dit soort microcontacten nóg verder geïntensiveerd mogen worden. ‘Zij’ hebben er concreet baat bij… ‘ons’ leert het vooral nederigheid.

Foto: Stichting Dordrecht-Dordrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s