Keerzijde


zwerver,,Kijk pa, die zwerver heeft een nieuwe broek… een rooie.’’
We wandelden over het Vrieseplein toen mijn destijds 5-jarige dochter deze opmerking maakte en ik wist niet of ik nou om haar opmerkingsvermogen moest lachen of huilen. Met een jong gezin in een druk stadscentrum wonen heeft veel leuke kanten maar zo nu en dan word je, via de ogen van je kinderen, met de bittere realiteit van ‘de zelfkant’ geconfronteerd… een realiteit waar je als volwassene soms letterlijk aan voorbij loopt. Want hoe mooi en fijn een leven in die gezellige ouwe binnenstad ook mag zijn, ik was me destijds als jonge vader zomaar ineens bewust geworden van het feit dat mijn geliefde stad ook een ‘keerzijde’ kent: junken, alcoholisten, zwervers en, vooral op warme avonden, veel geschreeuw om meestal weinig wol op het Vrieseplein. De binnenstad, zo dacht ik destijds als kersverse pa, is niet bepaald een fijne plek voor een kind om buiten te ravotten. In de jaren dat mijn kinderen nog klein waren, was ik écht wel eens jaloers op vrienden en kennissen met een speelveldje voor de deur van hun huis in een autoluw woonerfje. Het zal ouderlijke overbezorgdheid geweest zijn, want mijn zoon vond in de binnenstad al snel de beste plekjes om met vriendjes te voetballen en mijn dochter hoefde, in tegenstelling tot haar vriendinnen uit Stadspolders of Sterrenburg, nooit ‘een dagje naar de stad’, want eh… daar woonden we immers al. Mijn kinderen, inmiddels volwassen, hadden hun jeugd in de binnenstad, zo verzekeren ze me nu, voor geen goud willen missen. En die zwerver met die rooie broek? Ach, dat was een gewoon een hele lieve man met een tragisch levensverhaal, dat ik op deze plek al eens beschreef. Ik kan het in 25 woorden samenvatten: stressvolle baan, drank, huis op Dubbeldam, slecht huwelijk, drank, bloederige echtscheiding, drank, oplopende schulden, huis kwijt, dakloos, Leger des Heils, drank, levercirrose, bankje Vrieseplein, drank.
Een uitzichtloos bestaan waarachter hij, zo hoorde ik gisteren, zelf een punt heeft gezet. ‘Mijn’ Vrieseplein zal nooit meer helemaal hetzelfde zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s