Niet ‘fair’


kfp-02-website-afbeelding-1600x900px3-1600x900 (1)Meermalen gaf ik vanaf deze plek al aan niet blij te zijn met de komst van een Kentucky Fried Chicken naar deze stad. En nee, dat is niet omdat ik Dordtenaren hun stukje kip niet gun, maar omdat dit bedrijf al sinds jaar en dag te boek staat als een groot producent van dierenleed. De kippen in de KFC-fokkerijen zien zelden of nooit daglicht, hebben nauwelijks bewegingsvrijheid, zitten als gevolg daarvan vol zweren en worden dusdanig snel vetgemest dat hun poten breken onder hun eigen gewicht. En tijdens de slacht gaat er, zo kwam in diverse onderzoeken aan het licht, óók nog eens een heleboel mis, waardoor dagelijks miljoenen dieren onnodig lijden. Realiseert u zich vooral dat uw KFC-hotwing een poot is van een ‘opgeblazen’ ziek kuiken dat hooguit 35 dagen oud is. Ik zal u de nog gruwelijker details besparen, maar wat mij betreft mag deze dierenleedproducent weg blijven. Ik ben dan ook blij dat ik niet alleen sta in mijn protest tegen deze fastfoodketen, die momenteel in een reclamecampagne door de Stichting Wakker Dier terecht wordt aangeduid als Kentucky Fried Plofkip. Een werkgroep van de Partij voor de Dieren in Dordrecht maakt nu ook bezwaar tegen de komst van een KFC naar de Dordtse binnenstad. Cees Venderbosch van deze werkgroep wijst de gemeente (die kennelijk maar al te graag toehapte toen KFC haar ‘Dordtse’ plannen kenbaar maakte) daarnaast ook nog eens fijntjes op het feit dat Dordt nogal prat gaat op de status ‘fairtrade- gemeente.’ Ik ben eens gaan uitzoeken wat dat precies inhoudt, of beter gezegd aan welke criteria gemeenten moeten voldoen om zich officieel van het label ‘fairtrade’ te mogen voorzien.
Bij fairtrade, het woord zegt het al, draait alles om eerlijkheid… om eerlijke handel dus en om eerlijke prijzen voor producenten waar ook ter wereld. Maar bij fairtrade gaat het óók om zaken als milieu, duurzaamheid en dierenwelzijn. Dus mocht zich op dit eiland straks daadwerkelijk een KFC-filiaal vestigen dan kán ik het predicaat ‘Dordrecht, fairtrade-gemeente’ niet meer serieus nemen. Het is dan hooguit een titeltje ‘voor de buhne’… meer niet.

Eén reactie

  1. Ik snap niet waarom het gemeentebestuur dit soort ondernemingen met open armen ontvangt. Er is van alles mis aan het product van deze multinational. Bij de Pvda kan eindelijk de vlag uit want een aantal jaren geleden sprak deze partij zich bij monde van Jacqueline van de Berg uit voor een vestiging van een KFC omdat jongeren ernaar vroegen. Ook Starbucks stond op haar lijstje. Je vraag je werkelijk af hoe het bij deze partij gesteld is met het maatschappelijk inzicht. Dus weg met die plofkippen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s