Nee Nee, Ja Nee, Ja Ja


brievenbus

Ja… dit wordt een column met veel ja’s en een heleboel nee’s… een column namelijk over ‘nee, ja’, over ‘nee,nee’ en uiteindelijk over ‘ja, ja.’
Bent u daar nog?  A. Nee, want afgehaakt na een lichte hersenverknettering als gevolg van bovenstaande openingszin. B. Ja, want ondanks een nu snel opkomende schele hoofdpijn tóch nieuwsgierig naar het vervolg van deze column.
Ik wil het met u hebben over die stickers op uw brievenbus. Nou ja, mocht u er een hebben althans. En dus luidt mijn vraag vandaag: heeft u zo’n sticker op, onder of boven uw brievenbus zitten en zo ja, waarom, of ‘zo nee’ waarom niet? Mocht u deze vraag nou met nee beantwoord hebben dan zegt u eigenlijk twee keer ja, want zonder een ‘nee, nee-sticker’ op uw deur krijgt u gewoon alles in de bus geworpen wat maar enigszins leesbaar is. Mocht u echter in het bezit zijn van een ‘nee, ja-sticker’ dan krijgt u geen reclamedrukwerk maar wel een aantal huis-aan-huisbladen én – mits u abonnee bent natuurlijk – een exemplaar van dit dagblad door uw gleuf geschoven. In Dordt gaan er momenteel stemmen op om dit systeem, in navolging van Amsterdam en Nijmegen, om te draaien. Dit middels de invoering van één nieuwe sticker die alle andere stickers overbodig maakt, namelijk de zogeheten ‘ja, ja-sticker.’ Wat dat inhoudt? Nou, simpel: wilt u alle folders blijven ontvangen dan haalt u straks (mocht dit systeem hier worden ingevoerd) gewoon zo’n ‘ja, ja-sticker) af bij het Stadskantoor. Doet u niks, dan ploft er, behoudens een brief van uw oudtante To, de Belastingdienst en uw favoriete krantje, voortaan hélemaal niks meer op uw deurmat. Dat scheelt een hoop papier en papier, zo weet u, maken we over het algemeen van bomen.
De vraag is nu: klopt dit ook? Het antwoord is ja… een landelijke invoering van dit ‘omdraaisysteem’ is goed nieuws voor jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen bomen. Het scheelt ú en mij trouwens zo’n 34 kilo aan papier per jaar dat niet meer (gelezen of ongelezen) aan de straatkant gezet hoeft te worden.
Ik zeg ja dus.

Eén reactie

  1. Wat nu? Hoe wordt mijn stemgedrag beoordeeld? 5 sterren zal wel als ja worden aangezien. Maar hoe wordt er gereageerd als ik nu 4 3 2 1 of zelfs geen vote geef? En ga ik de buurjongen van 15 nu werkloos maken bij een verkeerde keuze, omdat z’n eerste baantje om zeep wordt geholpen? Of komt de bodem van de clubkas in zicht als zij de kiloknallers missen bij hun maandelijkse ophaalronde? En dan hebben we het nog niet gehad wat voor milieu effect het produceren van al die stickers met zich meebrengt. Of is dat niet van plastic? Kortom eigenlijk best moelijk om een keuze te maken. Ben zeer benieuwd of Dordt gaat voor een FolExit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s