Rinus


tvHoe bedoel je, straks geen tv meer? Rinus kijkt me wat bozig aan. ,,Ik begrijp er geen snars van.’’
Terwijl de voormalige schipper me mijn koffie overhandigt voel ik me een beetje schuldig dat ik hem zo onomwonden verteld heb dat Ziggo met ingang van 23 oktober op dit eiland nog louter een digitaal signaal uitzendt. ,,Jij kijkt al sinds mensenheugenis analoog en dát kan straks dus niet meer’’, vertel ik hem. Mijn voormalige buurman, inmiddels 88 jaar oud maar nog altijd zelfstandig wonend, is nu helemáál het spoor bijster en roert driftig in zijn koffie. ,,Jij altijd met je moeilijke woorden… wat bedoel je nou weer met analoog en wat is in hemelsnaam digitaal. Ik wil gewoon tv kijken zoal ik altijd doe. Waarom moet alles nou weer anders?’’
Ik beloof Rinus dat het goed komt en dat hij niks hoeft te doen. ,,Maak je nou maar niet druk… ik regel alles voor je. Alleen moet je er wél rekening mee houden dat je straks een speciaal kastje bij je tv nodig hebt om te kunnen blijven kijken en dat je daarvoor misschien ook wel iets méér gaat betalen. Het goeie nieuws is dát je al een televisie bezit die voor een digitaal signaal geschikt is. Je zult straks merken dat je plaatje zóveel mooier en scherper is dan nu.’’
Rinus is nog steeds niet overtuigd maar geeft zich toch gewonnen. ,,Nou ja, als het mot mot ‘t. Die paar extra centen kunnen me niks schelen… ze vinden áltijd wel weer een manier om je een poot uit te draaien.’’
Het bovenstaande speelde zich een week geleden af en Rinus is inmiddels gewend aan de nieuwe situatie, al mopperde hij aanvankelijk nog even over het feit dat hij ‘voortaan twee afstandsbedieningen in de gaten moet houden.’ Gisteren belde hij op om me te bedanken voor de geboden bijstand en zijn nu haarscherpe beeld. Dát deed hij op geheel eigen wijze: ,,Hé krantenjongen, ik zag zojuist die kop van je in beeld bij de lokale omroep. Dát was wel even schrikken zeg. Zijn je scheermesjes op of zo?’’

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s