Postbode


postbodeVroeger was Leen postbode… ‘een echte… want ‘nog uit de PTT-jaren, dus eh… met pet, dienstfiets en uniform met koperen knoppen.’
Bijna negentig is hij nu en, naar eigen zeggen, nog altijd goed voor een dagelijkse wandeling van minstens een uur. ,,De kilometers die ik in de loop der jaren heb afgelegd zitten als het ware nog in mijn systeem. Dat ik, ondanks mijn leeftijd, nog zó makkelijk loop heb ik dus te danken aan die bijna halve eeuw die ik als postbode actief was. Nou ja, je moet natuurlijk ook de mazzel hebben dat je een beetje gezond blijft natuurlijk en die mazzel heb ik kennelijk. Ik bevind me nu in mijn negentigste levensjaar en ik heb, althans wat de benen betreft, nog nooit ergens last van gehad. Volgens mijn dokter heb ik de gewrichten van een jonge vent. Ik zou het bij wijze van spreken ook nog steeds kunnen hoor… een wijkie lopen. Alleen dat vroege opstaan, om te gaan sorteren, nee, dát zou ik nu écht niet meer kunnen opbrengen.’’
Leen spreekt me aan op de Voorstraat omdat hij ‘effe iets kwijt’ moet. ,,Ik lees in de krant dat er zoveel te doen is over de postbezorging tegenwoordig. Dat het als het ware niet meer zo is als vroeger… minder betrouwbaar en zo. Maar vind je dat gek? Ze hebben dat vak tot op het bot uitgehold. Nou wil ik het dáár nog niet eens over hebben, maar wat ik wil zeggenis dat ik het zo treurig vind dat er tegenwoordig zo makkelijk geklaagd wordt over de postbezorgers van nu. Ook zij werken hard, maar hebben niet half de zekerheid die wij vroeger wél hadden. Postbode was in mijn tijd een baan voor het leven… daarmee kon je een bestaan opbouwen, een gezin stichten, een huis kopen. Dat is er echt niet meer bij vandaag de dag en da’s eigenlijk diep treurig. Ik zeg, geef die mensen nou eens een compliment in plaats van over ze lopen te mopperen. Dáár moet je nou eens een stukkie over schrijven.’’
Ik heb het Leen beloofd.

Foto: Jennifer Doorn

Eén reactie

  1. Die man heeft gelijk, maar alweer door besparingen staan de huidige postbezorgers onder grotere druk dan de postbode van toen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s