Jubal


Jubal,,Welke muziek vind jij nou goed?’’ Die vraag is me in de loop der jaren al heel wat keertjes gesteld. Dat begon al op de middelbare school, al gaf ik in die tijd nog vooral sociaal gewenste antwoorden. Steppenwolf klinkt nu eenmaal een stuk ‘cooler’ dan eh… ABBA. Vandaag de dag kan het me geen snars meer schelen of iemand me, louter op basis van mijn muzieksmaak, nou ‘cool’ vindt of niet  en dus is mijn antwoord op die vraag (hij werd me onlangs nog gesteld in een radio-interview) een stuk simpeler geworden: goeie muziek is eh… muziek die goed is. En wanneer is muziek dan goed? Als muziek me vol in mijn ziel raakt. Ik kan ‘getroffen’ worden door Bach en Beatles, door Hazes en Haydn, door Chet Baker en Chet Atkins. En tóch doen die namen er niet toe, want ik kan er zo honderd andere voor invullen. Uiteindelijk draait alles om passie en intentie. Mijn liefde voor muziek bracht me ooit in één zomer in Memphis, Nashville en New Orleans en ook al was dat een onvergetelijke reis, het was in diezelfde zomer, een nog nauwelijks bekende René Froger die me ‘brak’ toen hij in café Bolle Jan zijn versie van Aznavour’s ‘She’ uit zijn tenen trok. In mijn ‘eigenste’ Kunstmin hield ik het een keer niet droog toen Fado-zangeres Mariza over de ‘Gente da Mina Terra’ (de mensen van mijn land) zong en op de Vest waar ik woon kreeg ik, staand voor mijn huis eens een heerlijke muzikale ‘uppercut’ van… geloof het of niet… Jubal. Op het moment dat de Jubal-blazers vol inzetten keken mijn moeder en ik (ze was op bezoek vanwege de deelname van mijn kinderen aan de Avondvierdaagse) elkaar met natte oogjes aan. We wilden wel iets zeggen maar kónden het niet, omdat onze kelen ‘stokten.’
Jubal en Jong Jubal werden afgelopen weekend in Kerkrade weer eens gekroond tot Europees kampioen. Dat ‘weer eens’ brengt het gevaar met zich mee dat we dat gewoon gaan vinden. Dat is het niet; het is en blijft héél bijzonder… zegt mijn ziel.

Afbeelding: copyright Jubal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s