Passie voor Dordt


PassionToen de mare de stad bereikte stak er nog nét geen gejuich op. Daar hebben we tegenwoordig de sociale media voor en het maakte me eerlijk gezegd blij om (op Twitter en Facebook) te lezen dat zóveel mensen zó positief reageerden op de komst van The Passion naar Dordrecht. Want of je nu gelovig bent of niet, het is natuurlijk prachtig nieuws in meer dan één opzicht: Dordt kan (remember Koningsdag 2015 en de landelijke intocht van Sinterklaas in 2011) best wel weer eens een publicitaire ‘opkikker’ gebruiken, hetgeen immers altijd goed is voor het toerisme. Óók is het natuurlijk fantastisch dat The Passion in 2019 nou nét de stad aan doet die volgend jaar in het teken staat van de herdenking van 400 jaar Synode van Dordrecht. Eén van de ‘uitkomsten’ van die kerkelijke bijeenkomst was dat er destijds besloten werd een eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling te maken en die kwam er ook, namelijk de Statenbijbel. Dat besluit heeft een enorme impact gehad… niet alleen voor het geloof in dit land, maar ook voor onze taal. Iedereen kon ineens de Bijbel lezen en het Nederlands (tot dan toe eigenlijk vooral een verzameling van dialecten) kreeg door die vertaling ineens iets van ‘een standaard.’  Hoe dan ook, The Passion komt, zo zie ik het althans, op het juiste moment naar de juiste stad.
En nu gaan we natuurlijk lekker met z’n allen speculeren over de deelnemende artiesten. In mijn fantasie zijn er plekjes gereserveerd voor onze eigen Marianne Noble en voor Nielson, maar ik ga er helaas niet over. Mocht dat wél zo zijn dan zou ik er óók nog een heleboel lokale muziekhelden en -heldinnen bij halen, want deze stad bulkt immers van het muzikale talent.
En dan is er ook nog ‘het probleem’ van de route. De Grotekerksbuurt, Groenmarkt en Wijnstraat, alsmede de Dordtse havens leveren natuurlijk prachtplaatjes op, maar zijn (zo liet ooit een ambtenaar  mij weten nadat ik in een column al eens opperde om The Passion naar Dordt te halen) wellicht wat smal voor een grote menigte. We gaan het zien en beleven.

Eén reactie

  1. Gezien de krapte van de voorgenomen route wordt het m.i. een echte Via dolorosa. Misschien is er dan ook nog een lokale Simon van Syrene te vinden om mee te helpen het kruis te dragen. Bij nader inzien zou je kunnen zeggen dat The Passion een mobiele variant is van Big Rivers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s