Seizoenen


IlseDe een heeft er niks mee, de ander juist van alles. Ik behoor tot die laatste groep. Waar ik het over heb? Over de seizoenen… over lente, zomer, herfst en winter. Daar ben ik dol op. Ik voel me namelijk bevoorrecht dat ik in een stukje van de wereld mag leven waar je heuse jaargetijden hebt, al zou ik soms graag wat meer sneeuw zien in de winter en wat minder nattigheid in de herfst. Dat laatste seizoen, de herfst dus, is mijn favoriete seizoen. Waarom? Tja, ik denk vanwege dat laaghangende zonnetje dat dan zo prachtig schijnt op die veelzijdigheid aan kleuren in de natuur, maar óók omdat ik van mooie lange jassen hou,van bos- en duinwandelingen met lief en Blafmans, van stadsgezichten in de schemering, van Bokbier ‘uit het fust’, van kastanjes en krakende takken en van ‘Les Feuilles Mortes’ in mijn koptelefoon, gezongen door Yves Montand. Ik ben nu eenmaal ‘a sucker for sentiment’ of misschien wel (vrij vertaald) een sentimentele ouwe zak. Ik denk, ik zeg het zelf maar vast, voordat ú het hardop denkt.
Hoe ik daar nou op kom? Het is de schuld van Ilse Bevelander. Ik was woensdagavond bij een voorstelling van deze prachtige Dordtse zangeres in Bonfire, u weet wel dat imposante kerkgebouw waar vroeger Bibelot in gevestigd was. Die voorstelling, getiteld ‘Was het de winter maar’ gaat over het komen en gaan van de seizoenen… over de geur en de vergankelijkheid van de herfst, over de knusheid van de winter, over het ‘nieuwe-ronde-nieuwe-kansen-gevoel’ van de lente en over de speelse onbezorgdheid van de zomer. Het is een prachtvoorstelling die ik iedereen van harte kan aanbevelen (u vindt Ilse’s ‘speellijst’ vast wel via Google) en het is óók nog eens een voorstelling die mij aan het denken zette. Ik heb geen idee hoeveel ‘herfsten’ ik in mijn leven nog mag meemaken, maar wat ik wél weet is dat ik van de ‘editie 2018’ zóveel bewuster ga genieten dan ooit tevoren. Wat een voorstelling al niet te weeg kan brengen. Nu met Blafmans het bos in. Vanavond een bokbiertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s