Kostenplaatje


kostenWaar aanvankelijk vooral trots de boventoon voerde zie ik, als ik de Facebookpagina van deze krant bestudeer, nu ook wat ‘second thoughts’ doorschemeren. Het ‘Hosanna’ vanwege de komst van het EO-spektakel The Passion naar Dordt maakt hier en daar alweer plaats voor gemopper en cynisme.
En dat heeft alles te maken met het feit dat er een behoorlijk prijskaartje aan het evenement hangt. The Passion kost de gemeente ongeveer een half miljoen euro en da’s natuurlijk geen kattenpis. Het nieuws hierover – daar kón je gewoon op wachten – levert een hoop gemopper op de sociale media op en mopperen mág natuurlijk, al ben ik zelf toch meer geïnteresseerd in het antwoord op de vraag of en in hoeverre zo’n investering zich terugbetaalt. Goed, we weten nu wat het kost… maar wat levert het de stad uiteindelijk op. Ja, een hoop publiciteit natuurlijk en, zo hoop ik van harte, héél veel kijkers over het hele land die, na het aanschouwen van de komende editie van The Passion, besluiten om ‘binnenkort eens een daggie Dordt te gaan doen.’ Da’s natuurlijk prachtig voor ‘onze’ horeca en detailhandel.
En dáár zit ‘m nou precies het probleem, want je kunt zoiets alleen maar hopen… je kunt speculeren, maar je kunt er geen écht ‘meetbare’ kosten-baten-analyse op loslaten. Het is en blijft vooral een gevalletje ‘wishfull thinking’ op de wankele basis van eerdere ervaringen.
Zo’n eerdere ervaring heet Koningsdag 2015 en de feiten wijzen uit dat Dordt die zomer maar liefst 60 procent méér toeristen verwelkomde dan in de jaren daarvoor. Volgens de mensen die er verstand van hebben (die moeten we zoeken bij de VVV en Dordrecht Marketing) had dat veel en van alles te maken met de landelijke ‘exposure’ die de stad, als gevolg van het koninklijk bezoek, destijds kreeg. Dordt, in vroeger jaren misschien wel het ‘mooiste geheim van Nederland’ stond, niet alleen na die Koningsdag, maar ook als gevolg van de landelijke intocht van Sinterklaas in 2011, ineens serieus op de toeristische kaart. Ik zeg: wat een koning en een bisschop bewerkstelligden moet de Messias zeker lukken… toch?

2 reacties

  1. Dus we gaan onder het thema ‘armoede en eenzaamheid’, met een religieus sausje overgoten de lokale middenstand en horeca sponsoren met gemeenschapsgeld? Wat schieten de eenzame e/o in armoede levende Dordtenaren daar mee op?

  2. Gerben Baaij is zelf inmiddels de tel kwijt en zoekt nu een middel om het goed in kaart te krijgen. Wat maakt ons dat nou uit, zou je zeggen. Doel is blijkbaar bereikt, dus waar zullen we ons druk om maken. Nu wordt het tijd om de extra inkomsten dusdanig goed te investeren dat heel Dordt er beter van wordt. En ga het a.u.b. niet uitgeven aan een telraam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s