Grafbankjes


herinneringsbankjesElke ochtend een pijnstiller wegens lichte artritis, een wond bij het oog die dagelijks drie keer moet worden ingesmeerd met een zalfje en al een hele week niet gezwommen of achter een bal aan gerend. Het zijn lastige dagen voor mijn Blafmans die ik tracht enigszins te veraangenamen met veel knuffels en hondensnoepjes en met lange (zij het ietwat slome) wandelingen op en langs de Wantijdijk. Ik probeer dan niet al te dicht in de buurt van het door mijn viervoeter zo begeerde water te komen, want gezien de oogwond, vermoedelijk opgelopen door Berenklauw, lijkt zwemmen in het Wantij me op dit moment niet zo heilzaam.
Gelukkig zijn we beiden optimistisch van aard, vind ik het niet erg om zo nu en dan op een bankje even mijn telefoontje te checken, waar Blafmans dan dankbaar gebruik van maakt door zich languit in het gras te vleien. Nu zijn er gelukkig diverse ‘zitjes’ langs de Wantijdijk en terwijl ik op één daarvan (even voorbij de Amaliabrug) plaats neem, vraag ik me af waarom er in de binnenstad en in diverse wandelgebieden op dit eiland eigenlijk niet véél meer ‘straatmeubilair’ staat. Hoe zit dat eigenlijk met dat initiatief van voormalig CDA-raadslid Kees Rovers? Hij bedacht, alweer bijna drie jaar geleden, het plan om inwoners van deze stad in de gelegenheid te stellen zélf bankjes ‘op te richten’ ter nagedachtenis aan overleden dierbaren. Ik vond dat een sympathiek plan en verwachtte eigenlijk dat er inmiddels wel een aantal van die herinneringsbankjes (in gemeentelijke wandelgangen destijds ook wel grafbankjes genoemd) in de stad zouden staan.
Ik kom ze echter nergens tegen, maar dat kán ook aan mij liggen natuurlijk. Is het plan ooit afgeblazen of heeft het initiatief de raad nooit ‘gehaald?’
Misschien vinden mensen 2500 euro voor een hardhouten bankje (mét gedenkplaatje) wellicht wat aan de dure kant? Het is ook niet niks,twee-en-een-halve rug, maar da’s toch nog altijd een stuk goedkoper dan een grafsteen en als je de kosten van opa’s bankje met de hele familie deelt zijn de kosten best te verhapstukken toch? Ik ga het uitzoeken.

Eén reactie

  1. Blijkbaar hebben mensen het geld liever op hun rekening staan, dan een bank in het park of andere mooie plek in onze mooie stad. Kunnen we niet het initiatief nemen om een crowdfunding actie te starten om bijvoorbeeld een bankje nabij het Johan de Witt gymnasium neer te zetten ter nagedachtenis van Arend. En dan hopen op een kettingreactie. Mooie plekken genoeg in ons Dordt zou ik zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s