Zomerkermis


kermis.gif

Tja, de Dordtse zomerkermis… hoe lang zou ‘ie eigenlijk al bestaan? In ieder geval al zo lang als ik me kan herinneren en ik herinner me vooral dat ik als kind mateloos opgewonden raakte van die welhaast ‘shockerende’ overdaad aan kleuren, geuren en geluiden. Werkelijk álles wou ik zien, proeven en beleven, maar dat kon niet want ons gezin was groot en de huishoudportemonnee eh… bescheiden… en dus moesten er altijd wel keuzes worden gemaakt.
Maar later als ik groot ben, zo nam ik mezelf voor, dan ga ik én in de botsauto’s én in de draaimolen en dan vervolgens óók nog eens drie keer in de achtbaan en het reuzenrad en na afloop trakteer ik mezelf op zowel poffertjes als patat. Alleen eerst nog even ‘rijk’ worden natuurlijk.
En ja hoor, als tiener (mét vakantiebaantje) sloeg ik er vele jaren later op een zonnige middag zonder blikken of blozen eens een kleine tweehonderd gulden stuk om indruk te maken op m’n vriendinnetje. Maar de magie, die ik als kind zo intens beleefde, was toen al lang verdwenen. Als jonge vader kwam ik nog één keer heel dicht bij dat extatische gevoel toen ik de kermis mocht ervaren door de ogen van mijn destijds nog jonge kinderen. Vandaag de dag gaat het evenement jaarlijks min of meer aan me voorbij. Maar ook al heb ik er zelf dan weinig meer mee, tóch blijf ik – zij het ‘heimelijk’ en ‘op opstand’ – een tikkie verliefd op de Dordtse zomerkermis. Waarom? Omdat ik het kind in mezelf nog niet helemáál vergeten ben en omdat ik elk kind van harte gun wat mij destijds ook gegund is.
Volgend jaar zomer staat de kermis misschien wel voor de aller-laatste keer op de Spuiboulevard, aangezien dit stukje Dordt nogal ingrijpend ‘op de schop’ gaat. Los daarvan was deze belangrijke verkeersader tóch al niet zo’n ideale plek voor een ‘verkeersopstopping’ van een week. De gemeente studeert nu op alternatieve plekken voor het evenement en ik zou wel eens willen weten waar ú de toekomstige Dordtse zomerkermis het liefst zou willen laten ‘herrijzen.’

Eén reactie

  1. Gunstige plekjes in Dordrecht zijn schaars, je wil het niet uit de stad weg halen denk ik dus misschien juist meer de stad in. locatie van de markt is misschien wat. alleen de marktdagen zijn in steen gegrift…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s