Trots op Mignon


mignon-743x500.pngNu hou ik niet zo van marketingtermen maar feit is en blijft dat het zogeheten USP van deze stad onze rijke geschiedenis is. Net als bij Feyenoord zeg maar, liggen onze grootste successen in het verleden. Da’s voor mijn favoriete voetbalclub trouwens erger dan voor Dordt.
USP staat voor Unique Selling Point (hét onderscheidende ‘verkoopwapen’) en de mensen die zijn ingehuurd om Dordt te ‘vermarkten’ halen terecht alles uit de kast om het verhaal van deze stad, als ‘geboorteplek’ van taal en staat aan de dagjesmens te brengen. Komt allen naar Dordt… stad van ruim duizend monumenten, van schilders, van Hollands licht, woelig water, koopmansgeest, geloofshervormers, tolheffers, kont-tegen-de-krib-gooiers en (eigenlijk óók wel charmant) héél veel vergane glorie. Ik ben trots op onze historie, al vind ik dat we er zo nu en dan ook wel eens een beetje in doorslaan: niet elke dominee die hier op een blauwe maandag tegen een paaltje gepist heeft hoeft wat mij betreft een herinneringsbordje te hebben. Maar nogmaals… ik bedoel het absoluut niet lelijk, want we hebben als stad nu eenmaal ‘een verhaal’ (eigenlijk een héleboel verhalen) te vertellen en dat doen we de laatste jaren béter dan ooit. Ik kan me de tijd nog heugen dat Dordt niet veel meer was dan die plaats waar je langs reed als je voor een lange vakantie zuidwaarts trok.
Door onze rijke geschiedenis vergeten we nog wel eens uit te stralen dat we ook een moderne stad zijn… een ‘broeiplaats’ van jong talent op velerlei gebieden, zowel zakelijk als creatief. Als exponent daarvan ‘pikte’ ik daar in een column van vier jaar geleden een aantal ‘up and coming’ jonge en ijzersterke Dordtse parels uit, onder wie de ‘performers’ en songwriters Merel Baldé, PollyAnna en Nielson, dramaturge Eva Jansen Manenschijn en niet te vergeten mijn favoriete ‘lefmens’ en  ‘vormgever van het leven met ál z’n ups en downs’, Mignon Nusteling. Zij is genomineerd voor een VIVA400-award in de categorie creatieven en dat vind ik méér dan terecht. Lekker hoor om een keer een column te mogen afsluiten met de woorden: ik zei het toch?

FOTO: Copyright Mignon (Instagram)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s