Teloorgang


zwerver1Ik heb er altijd een dubbel gevoel bij… bij mensen die zich op het kartelradje van onze samenleving bevinden. Als je de moeite neemt om ze een beetje te leren kennen kom je vaak tot dezelfde conclusie: de wereld is hard, het leven is een TGV en er zullen nu eenmaal altijd figuren zijn die, om welke reden dan ook, simpelweg niet mee kunnen komen. Veel van die ‘afhakers’ kom je tegen op en rond het Vrieseplein.
Op Facebook kom ik genuanceerde en eh… minder genuanceerde reacties tegen onder artikelen over de teloorgang van de buurt: ‘Keihard schoonvegen dat plein en dát een héél jaar lang drie maal daags.’
Vijf jaar geleden zou ik hier nog ernstig tegen geprotesteerd hebben, want toen nog ging het hier in het gros van de gevallen over sneue pechvogels, over mensen die té veel tikkies in het leven hebben moeten incasseren, over ‘klantjes’ van Yulius en ‘Leger’ met lichte kortsluiting of eh… een structureel cellentekort in de bovenkamer. Maar ik kan en wil mijn ogen niet sluiten voor het feit dat er vandaag de dag opvallend veel dope-dealers (je ziet het gewoon gebeuren), openlijke ‘innemers’(drugs én drank) en intimiderende klootzakken op en rond het Vrieseplein rondhangen. Het is die laatste ‘categorie’ die hier de afgelopen jaren gestaag de overhand kreeg en nog altijd krijgt. Ruim een jaar geleden al gaf ik aan dat veel oudere mensen (woonachtig in de seniorenflats aan de Cornelis de Wittstraat) bang zijn om, vooral nu het weer vroeg donker wordt, buiten te komen. Mede als gevolg van mijn columns hierover trok het CDA al eens aan de ‘raadsbel’ en zoiets levert altijd een prettig mini-effectje op: er rijdt dan even wat vaker een politiewagen door de straat, er worden een paar ‘heterdaadjes’ (openlijk zuipen, blowen, dealen of pissen) gescoord en een paar recidivisten krijgen een gebiedverbod. Maar, met alle respect voor de wetshandhavers, het is kortstondig ‘spierballenvertoon’ waarvan het effect meestal weer snel wegebt. Van dat eeuwige pappen en nathouden heeft de buurt de buik nu meer dan vol. Hoogste tijd voor een écht structurele aanpak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s