Huurplafond


rentDe opkomst was overweldigend (volle bak) en de vastberadenheid groter dan ooit tevoren. Ik heb het over het Armoededebat van afgelopen woensdagavond in De Buitenwacht. Als gespreksleider mocht ik deze bijeenkomst, georganiseerd door het Platform tegen Armoede, een beetje in banen leiden en ik beloofde u in een vorige column over de nog altijd toenemende armoede in deze stad, dat ik niet zou rusten voordat er die avond op z’n minst drie concrete voorstellen ‘op tafel’ zouden liggen waarmee de deelnemende partijen aan de slag konden. Dat is gelukt, want de aanwezige deelnemers (politici, ‘ervaringsdeskundigen’, initiatiefnemers van armoede-bestrijdings-projecten, afgevaardigden van de Sociale Dienst en professionals uit het sociale werkveld) verlieten De Buitenwacht woensdagavond met een serieus stapeltje ‘huiswerk’ in de aktetas. Zo wordt serieus overwogen om in enkele wijken zogeheten ‘huiskamers’ te gaan opzetten. In die ‘buurthuizen-light’ krijgen buurtbewoners met financiële of dreigende financiële problemen de mogelijkheid om, liefst natuurlijk in een zo vroeg mogelijk stadium, aan te kloppen met vragen over huurachterstanden, belastingproblemen of conflicten met de sociale dienst. Van daar uit kunnen dan snel contacten worden gelegd met de ‘benodigde’ professionals. En ja, ik weet het, zo’n plan moet natuurlijk altijd nog ‘door de gemeenteraad’, maar dát gaat volgens mij wel lukken omdat de aanwezige raadsleden (over de héle politieke bandbreedte) positief op dit initiatief reageerden. Ook zijn er afgelopen woensdagavond concrete afspraken gemaakt om in gezamenlijkheid te gaan werken aan een vereenvoudiging en waar mogelijk zelfs versoepeling van regelgeving in de sociale sector. Tot slot staat er ook nog eens een vervolgdebat op stapel, maar dán vooral met de woningbouwcorporaties in deze stad. Die ‘schitterden’ woensdagavond namelijk door afwezigheid. In dat vervolgdebat zal het vooral over de huurprijzen gaan, want die lopen momenteel gigantisch uit de klauwen. Er moet, zo stelt het Platform tegen Armoede, ‘een rechtvaardiger huurplafond ‘komen: veel mensen betalen momenteel bijna 70% van hun inkomen aan huur, terwijl dat nog niet een zo héél lang geleden, maximaal 40% was.
Ik zeg: wordt vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s