Weer


journ.Deze column gaat over een klein woordje… namelijk over het woordje ‘weer.’ En nee, ik heb het nu even niet over HET weer… over te warm, te koud, te nat of te droog, nee, ik heb het over ‘weer’ in de betekenis van dingen die steeds ‘weer’ terugkomen. Voorbeeldjes? Geen probleem. Ik haal ze letterlijk uit de kranten van de afgelopen week: ’Weer drugspand gesloten’… jawel, er gaat wederom (dit keer ergens in Oud Krispijn geloof ik) een pandje voor een paar maandjes op slot omdat de bewoner er een eh… geestverruimend groentetuintje had aangelegd. En dan de volgende: ‘Weer auto klem in Blauwe Tunnel.’ Jawel, daar loopt herhaaldelijk een te hoog vrachtwagentje vast omdat de chauffeur het bordje ‘Max doorrijhoogte’ even niet gelezen had, of omdat ‘ie dacht ‘Mwoah… dat red ik nét.’
Nog wat voorbeelden? ‘Weer geen winst voor FC Dordrecht’, ‘Weer extra geld naar Energiehuis’, ‘Weer storing Papendrechtse brug’ en ‘Weer file op A15.’
En ik schreef de afgelopen week wéér over moeizame verkeerssituaties, over schrijnende armoede, over dronken droppies in de binnenstad en al dan niet gewenste standbeelden in de openbare ruimte. Waarom? Omdat dat kleine woordje ‘weer’ nu eenmaal onlosmakelijk met mijn vak verbonden is De journalistiek is immers een perpetuum mobile van repeterende gebeurtenissen: er gloren altijd wel weer ergens verkiezingen, de discussies over vuurwerk en de kleur van een knecht zijn alweer volop gaande en maandag staat het verkeer ongetwijfeld wel weer ergens vast en geeft een trein er de brui aan. Het is steeds hetzelfde, maar gelukkig toch ook altijd ook nét weer een tikkie anders.
Waarom ik dit allemaal opschrijf. Dat heeft te maken met een wat een wat zure oude dame die ik gisteren tegenkwam bij de benzinepomp. ,,Je valt in herhaling’’, bitste ze me toe, toen onze blikken elkaar kruisten. Ik schoot in de lach en zei: ,,Hé… da’s eigenlijk bést een leuk onderwerp voor de zaterdagkrant.’’ Ik bedankte haar hartelijk, maar ze bleef zuur kijken.
Maandag wéér een column. Zuur of zoet weet ik nog niet, maar er dient zich vast wel ‘weer’ iets aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s