Zie ginds…


Pete3Om tegemoet te komen aan de steeds meer uiteenlopende wensen heeft de gemeente besloten om op verschillende plaatsen in de stad ruimte te maken voor meerdere intochten met verschillende karakteristieken. Voor de meer traditioneel ingestelde ouders is er aan de Kuipershaven de ‘reguliere’ intocht onder regie van Aart Staartjes. De Sint is hier gewoon wit, oud en wijs en de Pieten zijn traditioneel zwart (verf) en een tikkie koddig. Ze spreken met een slecht geacteerde Surinaamse tongval, hebben allemaal een Max Havelaar-stempel op hun linkerbil (‘slavernij-vrij’) en ze strooien met reguliere pepernoten, inclusief gluten. Voor louter glutenvrije pepernoten kunnen ouders zich aanmelden voor de speciale ‘kinderen-met-een-rugzakje-intocht’ die even verderop (Korte Engelenburgerkade) plaats vindt. De Pieten zijn hier ook wat minder zwart (paar roetveegjes hooguit) en spreken louter op fluistertoon om prikkelgevoelige peutertjes niet te traumatiseren. Voor kinderen die wat aan de drukke kant zijn zijn (bewijs van ADHD-diagnose meenemen graag) is er een speciale ruimte ingericht waar naar hartenlust gespard kan worden met de Rico Verhoeven-Piet.
Een andere (meer alternatieve) intocht zal zich afspelen bij de Binnen Kalkhaven. Daar meert de Sylvana aan met op de voorplecht Morgan Freeman die speciaal voor deze gelegenheid is ingehuurd om de rol van Sinterklaas te vertolken. ,,Als ik God kan spelen in Bruce Almighty moet zo’n goedheiligman een peulenschilletje zijn toch?’’ zo liet de Amerikaanse acteur onlangs weten in een interview met Eva Jinek. De Pieten zijn hier overigens niet allemáál wit, aangezien de organisatie geen enkele bevolkingsgroep wil uitsluiten. ,,Voor je het weet heb je een dagvaarding wegens discriminatie aan je broek’’, aldus de voorzitter van het ‘inhaal-comité.’ Deze intocht is overigens geheel rookvrij en om die reden is de Sylvana dan ook geen stoomboot.
Voor alle kleuters en peuters die doodziek worden van dat kinderachtige gejengel van volwassenen die niet tegen verandering kunnen is er ook nog een neutraal afhaalpunt voor snoepgoed en surprises in het Stadskantoor. Voor halal-pepernoten en ritueel geslachte suikerbeestjes wél even vooraf intekenen graag.
De échte Sint overwintert dit jaar overigens in Spanje. ,,Ik word te oud voor dat gezeik’’, aldus Bram van der Vlugt.

Afbeelding – bron- indymedia.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s